Interviu cu Delia Matei, despre ”Biblia tehnicianului de unghii”

Interviu

Din pasiune pentru manichiură și tot ceea ce implică acest frumos domeniu de stilizare a unghiilor, Delia Matei, un trainer recunoscut și apreciat în România, a creat Compendiul de Stilizare-Protezare. Această carte, pe care ea însăși o denumește ”Biblia tehnicianului” reunește o serie de informații importante pentru cariera sau viitoarea carieră a unui tehnician de unghii.

Am fost curioși să aflăm mai multe detalii despre acest Compendiu, așa că am realizat un scurt interviu cu autoarea lui – Delia Matei.

Delia, știm că ești autoarea Compendiului de Stilizare-Protezare și, de asemenea, că ești un trainer cunoscut și apreciat în domeniul manichiurii. Spune-ne mai multe despre tine. De când practici această meserie și de ce ai ales-o?

Mulțumesc. Nu pot decât să zâmbesc cu gura până la urechi și cu inima deschisă. La fel cum am și plecat la drum în această meserie. Mă bucur că efortul meu este acum recunoscut și mă bucur că anii dedicați domeniului manichiurii au fost încununați de Compendiul de Stilizare-Protezare.

Am simțit întotdeauna o chimie cu acest domeniu. Încă de când m-am așezat la masa clientului și îmi priveam tehnicianul cum are grijă de unghiile mele. M-au fascinat accesoriile și într-o zi am simțit că s-a făcut un click. M-am așezat client la masă și m-am ridicat un visător viitor tehnician. M-am dus la mama și i-am povestit, iar de acolo a mai fost doar un pas. Am primit o sumă de bani, am ales un brand deloc ieftin și mi-am luat cu cea mai mare bucurie toate produsele. Am început de acolo, întotdeauna cu capul sus și privirea spre un viitor succes.

Cum a luat naștere Compendiul despre Stilizare-Protezare? De ce te-ai gândit să realizezi o astfel de carte?

Dacă pot spune așa,  acest compendiu s-a creat treptat în capul meu, în fiecare an în care îmi practicam meseria, ca mai apoi să vadă lumina tiparului și toate ideile adunate să se așeze armonios, filă cu filă. Este un proiect la care visez de 3 ani, de când am început cursurile și am simțit că elevii vor și ceva palpabil, cu care să plece acasă, pe care să îl poată răsfoi oricând au nevoie. Am plecat la drum cu gândul unui caiet de curs, dar am dezvoltat până am ajuns la ceea ce azi privesc cu bucurie. Compendiul. A fost, însă, posibil cu îndrumarea trainerului Denisa Bereski, căreia doresc să îi mulțumesc. Împreună cu ea am gândit și dezvoltat proiectul. Mulțumesc, Denisa!

În început, prezinți această carte ca fiind o BIBLIE A TEHNICIANULUI. Cum motivezi această definiție?

Pentru că este completă și complementară cu viața tehnicianului de unghii. Fiecare filă din carte este importantă pentru munca lui. Nu aș spune că e vreo pagină pe care să nu o citești cu plăcere, devorând fiecare informație. În plus, cartea răspunde la orice întrebare și este completată de ilustrații, care prezintă explicit cele expuse. Este o carte pe care orice technician ar purta-o peste tot. Mi s-a dovedit acest lucru, primesc tot timpul fotografii cu ea din parc, din vacanțe, din pat.

Cartea este destinată începătorilor sau tuturor profesioniștilor din domeniul manichiurii?

Cartea este destinată oricărei persoane care are tangențe cu acest domeniu. Inclusiv omului de vânzări al unui brand de unghii. Căci numai așa poți să cunoști cu adevărat nevoile tehnicianului, nu? Revenind, însă, la întrebare, cartea este destinată oricărui tehnician care vrea să evolueze, care dorește să aibă confirmat, negru pe alb, informația pe care poate o deține, dar nu atât de bine structurată și analizată cum este în carte. Aș mai spune că este destinată mai ales persoanelor care vor să pășească în această meserie.

Cât de mult îl poate ajuta această carte pe un începător?

De când am creat-o, consider că oricine vrea să se îndrepte spre meseria de stilist-protezist ar trebui mai întâi să citească acest Compendiu. Va fi mai simplu pentru el să-și dea seama dacă este ceea ce își dorește sau nu. Prin felul în care este concepută, garantez că oricine o citește este dornic să treacă și la partea practică.

Cât de important este ca un tehnician de unghii să dețină/consulte această carte?

Cum mai spuneam, este ca o Biblie pentru ei. Fiecare capitol reprezintă o ușă deschisă mai departe pentru succesul pe care și-l doresc. Drumul spre succes este mereu bătătorit și de cărți, nu numai de practică și exercițiu.

Compendiul poate înlocui un curs de bază despre manichiură?

Este un curs de bază ascuns în filele Compendiului. Așa că îmi permit să spun că poate, cu siguranță, să înlocuiască sau să suplimenteze partea teoretică primită în cadrul unui curs de bază, dar nu poate înlocui partea practică, pe care o consider la fel de importantă.

Când te-ai orientat către pasiunea/meseria de tehnician de unghii, ai avut parte de o documentație precum este compendiul pe care l-ai realizat?

Când am făcut prima comandă de produse, am primit în colet un support sau mai bine zis două pagini unde mi se prezenta ordinea aplicării produselor și, din fericire, și un număr de telefon, la care am apelat de câteva ori pentru a desluși informațiile din foi. Patru ani de zile am lucrat așa cum am simțit. Am făcut lucruri pe care mi le-am confirmat în cadrul primului meu curs de manichiură la care am participat. Mi-am dezvoltat singură multe abilități, mi-am format frumos mâna și ochiul. Munca și eșecurile m-au ridicat foarte mult, am învățat din greșeli lucruri pe care târziu mi le-am confirmat la cursuri. Dacă acum 10 ani exista atâta informație câtă cuprinde compendiul, probabil că eram peste Rusia în acest moment.

Cât timp ți-a luat să aduni toate informațiile acumulate de-a lungul timpului, într-o singură carte?

O viață de technician și dincolo de ea. Pot spune așa? Sunt informații accumulate în ultimii 6 ani, în care am investit enorm în cursuri și în dezvoltare. În plus, la bază stă și întreaga mea experiență de 10 ani care reprezintă structura pe care se sprijină aceste informații.

Câte cursuri/lecții sunt cuprinse în această carte?

Compendiul cuprinde 52 de capitole detaliate cu multă atenție, începând cu istoria manichiurii și terminând cu tehnici de design. În spatele fiecărui capitol stă multă implicare și cercetare, însă cea mai complexă parte este reprezentată de tot ceea ce ține de tehnica șablonului. Aș mai putea completa că acest compendiu cuprinde fix atâtea lecții cât îi sunt necesare unui tehnician pentru a-și fixa baza teoretică. O fundație care rămâne peste ani. Poate asta mă și fascinează la această carte, că sunt informații care trăiesc și dincolo de memoria tehnicianului, informații la care te poți întoarce ori de câte ori simți nevoia să mai pui o cărămidă la ”casa carierei tale”.

Interviu realizat de Victoria Chiticariu

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN