Eyeliner-ul, arma seducției feminine din Antichitate. Istoria tușului, de la Tuthankamon la Marylin Monroe, și până în zilele noastre

Lifestyle Make-up

Poate suna uimitor, însă machiajul care dă contur ochilor și îi face pătrunzători își are originile încă din Antichitate. Unele dintre fardurile folosite cu preponderență și în zilele noastre erau utilizate, bineînțeles într-o formă mai rudimentară și procurate din alte ingrediente, în Egiptul Antic și Mesopotamia, în anul 10.000 î.Hr..

Egiptenii purtau diferite produse cosmetice, inclusiv ochelari, nu doar în scop estetic, ci și pentru a-și proteja ochii și pielea de diverse infecții și de razele soarelui.

Pentru machiajul pleoapelor utilizau pudra de malachit, iar pentru conturul ochilor, în locul eye-linerului din zilele noastre, se folosea pudra galenă (denumită și kohl), o formă de sulfură de plumb și alte minerale amestecate cu apă, ulei sau alte substanțe solubile, cum ar fi grăsimile animale. Aceasta se aplica în jurul ochilor cu ajutorul unor migdale arse și proteja pielea sensibilă din jurul ochilor de razele soarelui. Deși formulele pudrei galene s-au mai modificat în funcție de timp și locație, destinația sa a rămas aceeași – eye-liner pentru conturarea ochilor și a sprâncenelor.

Eye-linerul în Egiptul Antic mai era procurat și din materiale precum minereul de cupru sau antimoniul, un metaloid folosit astăzi în aliajele pentru izolarea cablurilor. Acestea erau măcinate până aveau o textură de pastă și mai apoi se

                      @ wikipedia

aplicau cu bețișoare rotunjite de lemn, bronz sau sticlă.

Anii ’20 – descoperirea mormântului Regelui Tutankhamon

Descoperirea mormântului celui mai cunoscut faraon al Egiptului, în anul 1922, a fascinat oamenii din lumea întreagă. Bineînțeles, asta datorită celebrei măști a lui Tutankhamon care este considerată o adevărată capodoperă a artei egiptene antice. Masca realizată din folie de aur de 22 de karate a inspirat ulterior multe femei care începeau deja să câștige dezinvoltură și să-și recunoască propria valoare . Conturul ochilor măștii lui Tutankhamon a fost imitat inițial de actrițe celebre care, la rândul lor, au fost copiate de femeile care își doreau să-și evidențieze ochii. Astfel, toate reprezentantele sexului frumos au recreat look-ul egiptean folosind eye-liner-ul negru pentru ochi.

Machiajul tip ”smokey-eyes” era obișnuit în cinematografe, în anii ’20. Actorii și actrițele reușeau să-și creeze un look dramatic cu ajutorul conturului de ochi (eye-linerului). Ochii erau, astfel, foarte bine evidențiați în fotografiile și peliculele de film sepia sau alb negru. Același creion era folosit și pentru trasarea sprâncenelor subțiri. Greta Garbo, Marlene Dietrich,  Clara Bow și Mary Pickford sunt numai câteva dintre vedetele cinematografiei anilor ’20 care purtau machiajul “smokey eyes”.

Eye-linerul, un must-have și în anii ce au urmat

      Marylin Monroe @ Milton Greene

Nici mai târziu, în anii ’40, eye-linerul nu și-a pierdut notorietatea. Deși se opta pentru un look curat și simplu, conturul de ochi era nelipsit din trusa de machiaj a femeilor. Marilyn Monroe purta, la acea vreme, mai multe straturi de eyeliner. Make-up artistul frumoasei actrițe folosea pentru conturul ochilor un eyeliner negru și unul maro, iar mai apoi, pe colțurile interioare și exterioare aplica un eyeliner alb pentru a da strălucire ochilor.

În anii ’60 se face trecerea de la femeia casnică la cea modernă. Libertatea de exprimare a dus la o revoluție a feminismului care a adus schimbări atât în materie de vestimentație, cât și de coafură și make-up. Fashion-icon-ul acelor vremuri era Twiggy, femeia britanică a anului 1966. E momentul în care eye-linerul atinge un trend maxim și se aplică într-o linie curbată atât pe pliul pleoapei, cât și pe pleoapa inferioară. Tot atunci apar și

                           Twiggy @ The Guardian

genele false.

Anii ’80 sunt dedicați în totalitate stilului disco. Expresivitatea și nonconformismul erau evidențiate prin machiaj și vestimentație. Eyeliner-ul rămâne în trend, fiind completat de culori puternice și strălucitoare. Madonna este fashion-icon-ul acestor vremuri.

Marcă a unui machiaj elegant, clasic și feminin linia de tuș rămâne în tendințe și după anii ’90. Tușul sau eye-linerul nu se va demoda niciodată când vine vorba de machiajul ochilor, deoarece conturează un stil clasic și versatil.

Nu se demodează până în zilele noastre nici machiajul tip ”smokey-eyes”, care are la bază utilizarea eyeliner-ului.

Acest produs de machiaj este disponibil, astăzi, în mai multe formule:


Eyeliner gel
– este cel mai nou tip de eyeliner. Se aplică pe pleoape asemănător

 Madonna @popnography.com

tușului de ochi, cu ajutorul unei pensule rigide, oblice.


Eyeliner lichid
– cunoscut și sub denumirea de ”tuș” este mai dificil de aplicat, însă conferă o mai bună definire a ochilor.


Eyeliner creion
– are o formulă mai rigidă, dar este mai rezistent.

sursa foto 1: www.ancient-origins.net

Victoria Chiticariu

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN