Descopera noutatile din Magazinul Cupio

Postat pe data de miercuri, 15 iunie 2016

În mod frecvent apar întrebări în forumurile de specialitate legate de apariţia unor reacţii alergice, în urma aplicării unghiilor cu gel sau acryl.
În cele ce urmează, vreau să explic principalele aspecte pe aceasta temă, ce au dat naştere multor controverse.
Alergia se defineşte ca fiind o reacţie de intoleranţă a organismului atunci când vine în contact cu un anumit factor, numit alergen. Factorii ce declanşează apariţia unei alergii sunt multipli: începând cu o scădere naturală a imunităţii corpului, moştenirea genetică a unui potenţial teren alergic, contactul cu o anumită substanţă etc.

Cum se manifestă?

De la simple reacţii de tip strănut, mâncărime de piele, înroşire, edem (umflături), senzaţie de nas înfundat, până la fenomene care pot evolua în timp, dacă nu se iau măsuri corespunzătoare: reacţii combinate, astm, anafilaxie.
Un aspect foarte important pe care insist să îl subliniez: ORICE substanţă, material, aliment, medicament, fie el natural sau obţinut prin sinteza chimică, poate fi considerat un potenţial alergen. NU acesta reprezintă “vinovatul” atunci când o alergie se declanşează, ci propriul nostru sistem imunitar, celulele care se comportă în corp ca nişte mici “soldăţei” care, datorită unui mecanism încă neelucidat complet în medicină, suferă o mutaţie ce provoacă “un atac” inutil asupra unui alergen identificat în mod eronat ca fiind “inamicul”. Altfel spus, o substanţă aparent inofensivă poate declanşa un adevărat “război” cu organismul care a venit în contact, datorita unei false identificări a acesteia.
Aşadar, putem fi de exemplu alergici la praf, un fruct, polen, plastic, parfum şi lista ar putea continua pe multe pagini; practic la ABSOLUT ORICE se poate declanşa o alergie.
Referindu-mă acum strict la domeniul nostru, se înţelege că orice soluţie/material cu care lucrăm, POATE dar NU OBLIGATORIU, deveni un factor alergen. IMPORTANT: aceste situaţii din fericire sunt RARE şi, de regulă manifestările alergice nu sunt foarte intense.
ESTE FALS că toate gelurile/materialele pe care le folosim sunt alergene!
La fel cum ESTE FALS ca gelurile unui anumit brand sunt alergene şi ale altuia, deloc.
Eu personal, ca tehnician şi trainer formator în ultimii 6 ani, nu am întâlnit niciun caz de alergie în urma aplicării gelului pe unghii.

intrebareCum recunoaştem o reacţie alergică în acest caz şi ce trebuie să facem?

Iată principalele simptome: înroşirea pielii din jurul unghiei, senzaţie de mâncărime, arsură, posibil apariţia unor mici vezicule cu lichid, uşoara tumefacţie (umflare) în zona respectivă. De cele mai multe ori, clienta îşi va contacta tehniciana dacă va observa astfel de manifestări, care, de regulă, apar cam după o oră sau mai mult (dar până în 24 ore) de la aplicare. Va trebui să îndepărtăm obligatoriu materialul cu care s-a lucrat, lăsând unghia naturală liberă. Puteţi recomanda administrarea unui comprimat antialergic, îndrumând clienta la o farmacie (nu recomandaţi “după ureche” pe principiul că “parcă aşa a luat şi vecina”) pentru a diminua simptomele (medicaţie de urgenţă; Atenţie, nu puneţi voi diagnostic!). Un consult medical rămâne opţiunea cea mai corectă ulterior.

Cum putem şti care dintre substanţe a declanşat o alergie?

O modalitate simplă de testare este aceea de a aplica pe piele, în zona antebraţului, o cantitate foarte mică de material, cu ajutorul unui beţisor igienic (puţin gel, solvent etc). Dacă în aprox. 15-20 minute pielea se înroşeşte, este un indiciu că se poate dezvolta o alergie la substanţa respectivă. Nu veţi continua cu aplicarea gelului pe unghii în niciun caz.

Va putea o persoană cu alergie la un astfel de material să mai poarte unghii cu gel?

Este bine, în primul rând, să urmeze un tratament antialergic susţinut şi bine conceput de către medicul alergolog. În6558a070-ba16-4bc0-b479-295f90481d3a prima etapă de la declanşarea alergiei este indicată o pauză de durată (chiar şi câteva luni). Ulterior, tehnicianul va testa, prin metoda arătată mai sus, alte formule de geluri, iar dacă nu se observa reacţii, recomand aplicarea de gel pe o singură unghie, în cantitate mică, polimerizare şi aşteptare până a doua zi. Dacă totul decurge fără incidente, veţi putea continua procedura. Clienta va fi informată că, o dată ce a manifestat o astfel de reacţie, este posibil ca fenomenul să se repete şi vis-à-vis de o substanţa înrudită cu factorul declanşator.

Ce putem face în cazul în care noi, ca tehniciene, dezvoltăm o reacţie alergică?

Ne putem determina, în mod similar, posibilele substanţe pe care nu le tolerăm şi pe care vom înceta să le mai utilizăm. Ne vom proteja cu mânuşi, mască de praf . Tot prin testare putem încerca alte formule de materiale pe care ne vom axa în continuare, în munca noastră. Cu siguranţă vom găsi formula ideală de lucru!

Cu speranţa că am răspuns în acest articol multor semne de întrebare pe care le-aţi avut, vă doresc inspiraţie, spor şi….nicio alergie ! 🙂

Cristina Popescu, Trainer formator unghii tehnice Cupio şi farmacist specialist

Comentarii