Adevărat sau fals despre alergii

Inspire Manichiură

În mod frecvent apar întrebări în forumurile de specialitate legate de apariția unor reacții alergice în urma aplicării unghiilor cu gel sau acryl.
În cele ce urmează, vreau să explic principalele aspecte, pe această temă, ce au dat naștere multor controverse.
Alergia se defineste ca fiind o reacție de intoleranță a organismului atunci când vine în contact cu un anumit factor, numit alergen. Factorii ce declansează apariția unei alergii sunt multiplii: începând cu o scădere naturală a imunității corpului, moștenirea genetică a unui potențial teren alergic , contactul cu o anumită substanță etc.

Cum se manifesta?

De la simple reacții de tip strănut, mâncărime de piele, înroșire, edem (umflături), senzație de nas înfundat, până la fenomene care pot evolua în timp dacă nu se iau măsuri corespunzatoare: reacții combinate, astm, anafilaxie.
Un aspect foarte important pe care insist să îl subliniez: orice substanță, material, aliment, medicament, fie el natural sau obținut prin sinteză chimica, poate fi considerat un potențial alergen. Nu acesta reprezintă “vinovatul” atunci când o alegie se declanșează, ci propriul nostru sistem imunitar, celulele care se comportă în corp ca niște mici “soldăței” care, datorită unui mecanism încă neelucidat complet în medicină, suferă o mutație ce provoacă “un atac” inutil asupra unui alergen identificat în mod eronat ca fiind “inamicul”. Altfel spus, o substanță aparent inofensivă poate declanșa un adevărat “război” cu organismul care a venit în contact, datorită unei false identificari a acesteia.
Așadar, putem fi, de exemplu, alergici la praf, un fruct, polen, plastic, parfum și lista ar putea continua pe multe pagini; practic la absolut orice se poate declansa o alergie.
Referindu-ma acum strict la domeniul nostru, se înțelege că orice soluție/material cu care lucrăm, poate, dar nu obligatoriu, deveni un factor alergen.

Important: aceste situații, din fericire, sunt rare și de regulă, manifestările alergice nu sunt foarte intense.
Este fals că toate gelurile/materialele pe care le folosim sunt alergene!
La fel cum ESTE FALS că gelurile unui anumit brand sunt alergene și ale altuia, deloc.
Eu personal, ca tehnician și trainer formator, în ultimii 6 ani nu am întâlnit niciun caz de alergie în urma aplicării gelului pe unghii.

Cum recunoaștem o reacție alergică în acest caz și ce trebuie să facem?

Iată principalele simptome: înroșirea pielii din jurul unghiei, senzație de mâncărime, arsură, posibil apariția unor mici vezicule cu lichid, usoară tumefacție (umflare) în zona respectivă. De cele mai multe ori, clienta își va contacta tehniciana dacă va observa astfel de manifestari, care, de regulă, apar cam după o oră sau mai mult (dar până în 24 ore) de la aplicare. Va trebui să indepărtăm obligatoriu materialul cu care s-a lucrat , lăsând unghia naturală libera. Puteți recomanda administrarea unui comprimat antialergic îndrumând clienta la o farmacie (nu recomandați “după ureche” pe principiul că “parca așa a luat și vecina”) pentru a diminua simptomele ( medicație de urgență; atenție, nu puneți voi diagnostic! ). Un consult medical rămâne opțiunea cea mai corectă ulterior.

Cum putem ști la care dintre substanțe s-a declanșat o alergie?

O modalitate simplă de testare este de a aplica pe piele în zona antebrațului, o cantitate foarte mică de material cu ajutorul unui bețișor igienic (puțin gel, solvent etc). Dacă în aprox 15-20 minute pielea se înroșește, este un indiciu că se poate dezvolta o alergie la substanța respectivă. Nu veți continua cu aplicarea gelului pe unghii în niciun caz.

Va putea o persoană cu alergie la un astfel de material să mai poarte unghii cu gel?

Este bine, în primul rând, să urmeze un tratament antialergic susținut și bine conceput de către medicul alergolog. În prima etapă de la declanșarea alergiei este indicată o pauză de durată ( chiar și câteva luni). Ulterior, tehnicianul va testa prin metoda aratată mai sus alte formule de geluri, iar dacă nu se observă reacții, recomand aplicarea de gel pe o singura unghie în cantitate mica , polimerizare și așteptare până a doua zi. Daca totul decurge fară incidente, veți putea continua procedura. Clienta va fi informată că, o dată ce a manifestat o astfel de reacție, este posibil ca fenomenul să se repete și vis-à-vis de o substanță înrudită cu factorul declanșator.

O veste bună pentru tehnicieni: de curând, in portofoliul Cupio a apărut o formulă nouă de gel, inovativă: Bioactive gel. Avantajele acestui gel sunt acelea că reconstituie unghia naturală cu probleme, subțiată sau cu aderența scăzută, refăcând la nivel molecular structura sa, dar, un aspect foarte important este acela că potențialul alergen este unul extrem de redus.
Acest gel este o alternativă excelentă de luat în considerare pentru clientele ce au avut astfel de probleme. Aplicați in prima fază acest gel clientelor care au avut in antecedente reactii alergice dovedite, doar pe o unghie; așteptați maxim 24 de ore, iar dacă totul este in regulă continuați procedura . Rezultatele vor fi cu siguranță excelente.

Ce putem face în cazul în care noi, ca tehniciene, dezvoltăm o reacție alergică?

Ne putem determina în mod similar posibilele substanțe pe care nu le tolerăm și pe care vom înceta să le mai utilizăm. Ne vom proteja cu mânuși , mască de praf . Tot prin testare, putem încerca alte formule de materiale pe care ne vom axa în continuare în munca noastră. Cu siguranță vom găsi formula ideală de lucru!
Nu în ultimul rând țin să precizez că toate produsele CUPIO sunt testate și avizate dermatologic.

Cu speranța că am răspuns în acest articol multor semne de întrebare pe care le-ați avut, vă doresc inspirație , spor și….nicio alergie!
Cristina Popescu, trainer formator unghii tehnice și farmacist specialist.

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Comentarii (2)

Bună, eu folosesc doar produse cupio de o perioada.
Țin sa menționez ca am doar la 3 degete probleme, din tot ce am citit pe internet, spune clar ca este alergie.
Este necesar sa îmi dau jos oja și de pe celelalte unghii?
Este groaznic totul.
Multumesc frumos

1 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN