Zeci de pensete din antichitate au fost dezgropate în Marea Britanie

Lifestyle

Arheologii au dezgropat zeci de pensete romane în Marea Britanie, care arată obsesia față de păr, pe care o aveau oamenii din cultura antică.

Colecția de pensete a fost expusă într-un muzeu din orașul Wroxeter. Aceasta face acum parte dintr-o expoziție mai amplă de peste 400 de artefacte care ilustrează preocuparea romanilor pentru îngrijire și estetică.

În antichitate, pensetele ar fi fost folosite nu doar pentru smulgerea firelor din sprâncene, ci și pentru îndepărtarea oricăror fire de păr nedorite de pe corp, inclusiv a celor din zona axilei.

Printre celelalte obiecte expuse se află și un strigil – un instrument asemeni unei raclete – special conceput pentru curățarea corpului prin răzuirea murdăriei, a transpirației și a uleiului care era aplicat înainte de scăldat, în culturile grecești și romane antice, potrivit Wikipedia.

Strigil
Strigil – obiect cosmetic din antichitate

Expoziția include și sticluțe de parfum, aplicatoare de machiaj și bijuterii din jad sau os.

Descoperirea pensetelor a fost dezvăluită de organizația care administrează muzeul din Wroxeter, English Heritage. Reprezentanții acesteia au spus că această descoperire indică faptul că pensetele erau un accesoriu popular în antichitate.

„Este posibil să fie o surpriză pentru unii că, în Britania romană, îndepărtarea părului de pe corp era la fel de comună pentru bărbați ca și pentru femei.

Mai ales în cazul sporturilor precum luptele, exista o așteptare socială ca bărbații care se angajează în exerciții care necesită îmbrăcăminte minimă să se pregătească prin îndepărtarea părului din părțile vizibile ale corpului”, a spus curatorul muzeului.

Romanii puneau foarte mult preț pe igiena personală și participau zilnic la băile publice. Mulți oameni ar fi avut propriile seturi de curățare personale, inclusiv o linguriță de urechi, un curățător de unghii și pensete.

Istoria produselor cosmetice

Potrivit Wikipedia, primele dovezi arheologice care atestă prezența cosmeticelor vin din mormintele faraonilor egipteni. Există dovezi arheologice care datează cel puțin din Egiptul antic și Grecia antică.

Între principalele cosmetice folosite în antichitate se numără:

  • Kohl-ul –  un produs cosmetic pentru ochi realizat din sulfură de plumb şi alte ingrediente.

Kohl-ul îşi are originea încă din epoca bronzului (3500 i.Hr.), când era folosit de reginele egiptene. Acesta a fost utilizat iniţial pentru protejarea ochilor de infecţii.

  • Uleiul de ricin – era folosit în Egiptul antic ca balsam protector.
  • Cremele de piele procurate din ceară de albine, ulei de măsline și apă de trandafiri

Citește și Eyeliner-ul, arma seducției feminine din Antichitate. Istoria tușului, de la Tuthankamon la Marylin Monroe, și până în zilele noastre

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN