Descopera noutatile din Magazinul Cupio

Postat pe data de marți, 21 iunie 2022

Uleiul de argan, un ingredient minune folosit atât în scop medicinal, cât și cosmetic, este unul dintre cele mai apreciate uleiuri naturale, motiv pentru care adesea este denumit ”aurul lichid”.

Ce îl face atât de celebru și care sunt beneficiile pe care le oferă persoanelor care îl folosesc? Află tot ce trebuie să știi despre uleiul de argan în rândurile ce urmează.

Ce este uleiul de argan

Argania spinosa, cunoscut și sub denumirea de argan este un arbore originar din Maroc, a căror fructe și semințe sunt utilizate pe scară largă în bucătăria tradițională din acestă regiune.

Uleiul de argan este un ingredient extras din semințele și fructele arborelui marocan. Pentru că este bogat în antioxidanți, acesta este folosit atât în bucătărie, cât și în cosmetică.

Uleiul de argan este ușor transparent și are o culoare galben deschis. Cu parfum subtil, acesta conține foarte multe vitamine (A, E, F), dar și acizi grași mono și poli-nesaturați.

Cum se produce uleiul de argan

Potrivit Wikipedia, uleiul de argan este cel mai rar din lume, motiv pentru care este denumit ”aurul Marocului”. Un litru de ulei se obține din 30 de kilograme de semințe de argan, echivalentul unei producții de circa 6 arbori de argan. Asta în condițiile în care, pentru a se obține prima recoltă de fructe de argan de la un arbore, este nevoie de un timp de așteptare de 6 ani.

Arborele înflorește primăvara, face fructe verzi de dimensiunea unor măsline care se coc apoi, devenind galbene. Acestea sunt recoltate în septembrie, semințele din interiorul fructelor fiind materia primă din care se obține uleiul de argan. Tehnica tradițională de obținere a acestuia constă în măcinarea semințelor prăjite, care mai apoi sunt amestecate cu apă până se creează o pastă. Mai apoi, această pastă e stoarsă manual pentru a se extrage uleiul.

Cu aromă puternică, asemănătoare cu cea a nucilor, uleiul de argan este limpede și gustul său amintește de semințele prăjite ale susanului sau ale dovleacului.

Care sunt proprietățile uleiului de argan

Uleiul de argan se folosește astăzi, atât în medicină, cât și în cosmetică, datorită proprietăților sale benefice, care sunt:

*hidratante

*curative

*hepatoprotectoare

*nutritive

*antioxidante

Beneficiile uleiului de argan

Fiind unul dintre cele mai valoroase uleiuri vegetale, uleiul de argan este recunoscut pentru beneficiile pe care le oferă organismului uman, atât la exterior, cât și la interior. Conține acizi grași și vitamina E, așa că are efect hidratant, dezinfectant, calmant și regenerant asupra întregului corp.

În scop medicinal, el este un bun adjuvant pentru reducerea bolilor cardiovasculare, deoarece are o concentrație mare de acizi oleici și linoleici. În plus, efectul său antioxidant îl face un bun remediu în lupta cu cancerul și alte probleme provocate în organism de radicalii liberi.

În bucătărie, uleiul de argan este un dressing minunat pentru salate. În maroc, acesta se folosește și la pregătirea cușcușului. Din el se poate face și o pastă asemănătoare cu tahini care se folosește la prepararea humusului și a altor delicatesuri arăbești.

Beneficiile pentru piele

De departe, cele mai cunoscute proprietăți benefice ale uleiului de argan sunt acelea hidratante. Din acest motiv el este regăsit într-o sumedenie de produse pentru îngrijirea pielii – balsamuri, unturi, loțiuni de corp și geluri de duș.

Uleiul de argan pentru piele are și efect vindecător. Tratează eczemele, psoriazisul și combate uscăciunea pielii. Proprietățile antiinflamatorii și vitamina E pe care o conține contribuie la vindecarea erupțiilor cutanate.

Un alt beneficiu al acestui produs este acela că stimulează circulația sanguină, fiind ideal pentru a fi aplicat pe zonele cu celulită, prin masaj. Fiind bogat în tocoferoli, ce au efect drenant asupra pielii, uleiul de argan diminuează aspectul de coajă de portocală de pe fese și picioare.

Beneficiile pentru ten

De asemenea, uleiul de argan se folosește și în tratamentele anti-rid, deoarece îmbunătățește elasticitatea și flexibilitatea tenului, prin acizii grași pe care îi conține.

Uleiul de argan pentru ten acționează ca un elixir al frumuseții. Se regăsește în cremele pentru față datorită rolului său hidratant. Nu lasă peliculă grasă, tonifiază și oferă un aspect radiant tenului. El poate fi aplicat pe față și în stare pură, cu condiția să fie masat bine până la absorbție.

Beneficiile pentru păr

Uleiul de argan pentru păr contribuie la hidratarea acestuia și ajută la refacerea firelor deteriorate de soare sau de folosirea produselor de styling.

Părul vopsit tratat cu produse cosmetice care conțin ulei de argan va fi revitalizat și va avea un aspect mai sănătos!

Uleiul de argan se regăsește în șampoane, măști și balsamuri care contribuie la prevenirea vârfurilor deteriorate și la hidratarea părului uscat, lipsit de vitalitate.

Cum se folosește uleiul de argan

Așa cum am descris deja, uleiul de argan poate fi folosit ca atare, în starea lui pură, sau amestecat în diverse tratamente (creme, măști și alte produse pentru îngrijirea pielii și părului).

În cosmetice

Dacă nu ai achiziționat o cremă care conține deja ulei de argan în componența sa, poți să amesteci acasă ulei pur de argan în crema de față preferată. Acesta va accentua proprietățile de hidratare ale produsului pentru ten.

Poți chiar să îți faci o mască pentru păr, îmbinând ulei de argan cu un gălbenuș de ou și ulei de ricin. Amestecă bine compoziția și aplic-o pe lungimea firului de păr, apoi las-o să acționeze timp de o oră. Spală bine părul, aplică balsam și vei avea un păr mai sănătos și mai strălucitor!

Ca atare

Uleiul de argan poate fi aplicat, ca atare, pe cuticule. Pune o picătură la baza fiecărei unghii și masează bine. Atfel, nu vei mai fi nevoită să îți tai cuticulele.

Aplică-l pe buze cu degetul și vei scăpa de uscăciunea acestora.

Uleiul de argan poate fi bun și ca demachiant. Îl poți amesteca în produsul de curățare obișnuit sau îl poți pune direct pe o dischetă de vată.

Poți să îl folosești și ca ulei de masaj, imediat după duș, pe pielea umedă. Va hidrata și catifela pielea îm profunzime.

Contraindicații

Deși, în general, uleiul de argan este unul dintre cele mai sigure produse pentru sanatatea organismului uman, există și unele riscuri minore legate de folosirea necorespunzătoare a acestuia.

Iritarea pielii este unul dintre aceste riscuri, care poate apărea ca urmare a unei reacții alergice. Pentru a preveni situația este recomandat să aplici întâi o cantitate mică de produs pe piele pentru a vedea reacția acestuia.

Când este administrat pe cale orală, uleiul de argan poate cauza disconfort sistemului digestiv – unele persoane pot resimți stări de greață, gaze sau diaree.

Uleiul de argan rămâne unul dintre cele mai prețioase și rare uleiuri din lume. În Maroc, pădurile cu arbori de argan sunt declarate rezervații ale biosferei de către UNESCO.

Produse bogate în ulei de argan găsești în gama 100% organică Cupio SPA. Exfoliantele de corp, loțiunile, cremele și balsamurile de mâini conțin acest ingredient miraculos care este un elixir al tinereții și frumuseții feminine!

Comentarii