Cum să reduci aspectul porilor mari: sfaturi eficiente pentru o piele mai frumoasă

Inspire Lifestyle

Una dintre problemele estetice cu care se confrunta o mare parte dintre femei sunt porii. Prezenți în zona nasului și pe obraji, porii dilatați pot fi foarte inestetici, mai ales că oricine își dorește un ten neted și fără imperfecțiuni.

Genetica joacă un rol important în determinarea mărimii porilor, dar poate fi influențată și chiar agravată, odată cu vârsta, în special la femei, dar și la bărbați.

Ce sunt porii?

Porii sunt mici orificii de la suprafața pielii care reprezintă o deschidere către foliculii de păr, la baza cărora se află glandele sebacee. Aceste glande sunt responsabile cu producția de sebum, un ulei natural care menține pielea hidratată. Prin pori, sebumul va ajunge la suprafața pielii.

Porii permit uleiului, transpirației și sebumului să ajungă de la glande la suprafața pielii, ceea ce este esențial pentru sănătatea acesteia.

Așadar, este absolut normal să ai pori, ai nevoie de ei pentru că joacă un rol semnificativ în funcționarea pielii. Și totuși, ce faci atunci când sunt prea dilatați?

Ce determină apariția porilor mari și vizibili?

De obicei, porii sunt determinați genetic, dar există și alți factori care pot afecta vizibilitatea lor. De exemplu, o producție excesivă de sebum poate face porii să pară mai mari. Când uleiul, toxinele, murdăria și machiajul se acumulează în pori, îi va face să pară mult mai mari decât sunt în realitate la suprafața pielii.

Îmbătrânirea pielii este un alt factor care determina dilatarea porilor, din cauza elasticității reduse a pielii și a pierderii de colagen.

De asemenea, soarele deshidratează pielea, ceea ce face glandele sebacee să producă mai mult sebum.

În ceea ce privește alți factori, curățarea insuficientă a pielii, machiajul strident și produsele de îngrijire a pielii care nu sunt de calitate medicală (care pot conține ingrediente care blochează porii) pot contribui, de asemenea, la dilatarea porilor.

Remedii pentru minimizarea porilor

Există remedii care contribuie la diminuarea porilor inestetici. Unele tratamente cosmetice, produse dermatologice sau chiar remedii naturiste, pregătite acasă, pot duce la minimizarea porilor.

Iată câteva modalități eficiente de a reduce aspectul porilor mari:

  • Alegerea produselor pe bază de apă

Produsele de hidratare conțin diferiți agenți activi, inclusiv uleiuri. Dermatologii recomandă utilizarea de produse cosmetice fără ulei.

Persoanele cu ten gras trebuie să caute produse care conțin umectanți în loc de uleiuri. Mierea și ureea sunt exemple de umectanți utilizați în produsele de îngrijire a pielii.

Produsele pe bază de ulei conțin petrolatum, ulei de cocos și alte tipuri de ulei. Acestea hidratează eficient pielea, dar pot să nu fie potrivite pentru persoanele cu ten gras și pori mari. Uleiul în exces care se acumulează pe piele poate face porii să pară mai mari.

  • Spălarea feței dimineața și seara

Spălarea feței este o parte de bază a îngrijirii pielii. Iată care este rutina corectă:

  • spălarea feței de până la două ori pe zi, sau mai des după transpirație sau exerciții fizice
  • utilizarea apei călduțe și aplicarea delicată a unui demachiant cu degete curate
  • alegerea unui demachiant delicat, non-abraziv și fără alcool
  • evitarea frecării pielii
  • tamponarea feței cu un prosop curat

Spălarea feței în fiecare dimineață și seara ajută la îndepărtarea uleiului și a murdăriei din pori. Acest lucru poate contribui la reducerea vizibilității lor.

  • Alegerea demachiantelor pe bază de gel

Un demachiant pe bază de gel este potrivit pentru persoanele cu ten gras care doresc să aibă porii mai puțin vizibili. Este indicat să evitați demachianții pe bază de ulei sau alcool, deoarece aceștia pot irita pielea.

Un demachiant hidratant poate lăsa reziduuri în pori și poate crește nivelul de ulei din piele. Un demachiant pe bază de gel ajută la eliminarea uleiului din pori, reducând aspectul lor.

  • Exfolierea

O persoană cu ten gras ar trebui să facă exfoliere o dată sau de două ori pe săptămână pentru a îndepărta impuritățile care pot bloca porii, cum ar fi murdăria, celulele moarte ale pielii, excesul de ulei.

Produsele potrivite pot conține: acid salicilic, acid lactobionic și gluconolactona, acid mandelic.

Produsele disponibile fără prescripție medicală conțin de obicei 7-10% din ingredientul activ. Un procent prea mare poate irita pielea, cu toate acestea, un dermatolog poate prescrie o formulă mai puternică decât opțiunile disponibile fără prescripție medicală.

Este important să nu exfoliați pielea mai mult de două ori pe săptămână. Deși exfolierea ajută la menținerea porilor deblocați, aceștia pot părea mai mari dacă pielea devine prea uscată (din cauza exfolierii).

  • Hidratarea zilnică

Ideea de a hidrata pielea grasă poate părea contraintuitivă. Cu toate acestea, un hidratant fără ulei poate ajuta la reducerea mărimii porilor.

  • Aplicarea unei măști de argilă

Utilizarea unei măști de argilă o dată sau de două ori pe săptămână poate ajuta la îndepărtarea uleiului suplimentar din pori. Acest lucru se datorează faptului că argila absoarbe sebumul.

Se recomandă să faceți acest lucru într-o zi diferită de cea a exfolierii, deoarece tratarea excesivă a pielii poate cauza iritații.

  • Îndepărtarea machiajului seara, înainte de culcare

Este esențial să îndepărtați întotdeauna machiajul înainte de a merge la culcare. Dormitul cu machiaj peste noapte poate duce la blocarea porilor datorită acumulării de machiaj, ulei și bacterii.

Potrivit unui studiu din 2016, principalele cauze ale porilor măriți sunt:

• Sebum în exces: Aceasta se întâmplă atunci când glanda sebacee a unei persoane produce mult ulei, ducând la piele grasă.

• Elasticitate redusă în jurul porilor: Acest lucru se întâmplă atunci când pielea devine mai puțin suplă.

• Volum crescut al foliculului de păr: Acest lucru se întâmplă atunci când porul de la capătul foliculului de păr este blocat.

Atunci când uleiul se acumulează în pori și se combină cu murdăria sau machiajul, se poate înfunda. Această blocare întinde porii, făcându-I să pară mai mari. Dacă porii rămân blocați, apar și coșurile.

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN