Ce presupune respectarea regulilor de igienă într-un salon de frumusețe

Lifestyle

Dragile noastre,

Pentru că activitatea saloanelor de înfrumusețare a reînceput, dar și pentru că a existat o perioadă în care s-a insistat asupra igienei personale, dorim să venim în sprijinul vostru cu un material despre ce presupune igienizarea într-un salon, respectiv procedura sterilizării și a dezinfectării.

După cum bine știți, din prevederile Normelor de Igienă din 27 iunie 2007 pentru serviciile din cabinetele de tratament și machiaj cosmetic, epilare, manichiură, pedichiură, coafură, frizerie și bărbierit, adoptate prin Ordinul nr. 1.136 din 27 iunie 2007 privind aprobarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală sunt necesare a se aplica și respecta anumite reguli în materie de sterilizare și dezinfectare a spațiului de lucru, dar și în privința curățirii și dezinfectării mâinilor personalului.

Reguli de respectat

Pașii care trebuie respectați pentru a îndeplini toate normele pot părea, la prima vedere, niște lucruri care țin de rutină, dar care sunt imperios necesari pentru a forma echilibrul perfect între sănătate și funcționalitate. Întreținerea corectă a instrumentelor de lucru este un mod prin care îți protejezi clienții și unul prin care ai grijă de tine, dar important este să te asiguri și de o corectă igienizare a mâinilor.

Astfel, conform normelor legale în vigoare sus-amintite, primul pas este asigurarea igienei mâinilor operatorului/esteticianului. Igiena mâinilor se face prin respectarea următoarelor reguli:

a) spălarea mâinilor se face cu săpun antibacterian și apă curentă potabilă; În cazul în care nu aveți la îndemână săpunul și apa curentă, puteți folosi cu încredere produsele noastre de igienizare.

b) uscarea se face cu prosoape sau șervete de unică folosință sau prin folosirea unui aparat de uscare a mâinilor; este interzisă folosirea prosoapelor textile de multifolosință;

c) dezinfectarea mâinilor se face cu un produs biocid, destinat dezinfecției mâinilor. Vă recomandăm produsul nostru pentru dezinfectarea mâinilor Dezinfectant pentru maini – Desmanol Pure.

După toate procedeele menționate mai sus, referitoare la igienizarea și dezinfectarea mâinilor, la finalul zilei, când activitatea voastră s-a încheiat și nu mai intrați în contact cu produsele de igienizare și/sau dezinfectare, vă recomandăm cu încredere produsele pentru hidratarea mâinilor.

Sterilizarea

În calitate de profesionist care intră în contact cu diferite persoane de-a lungul zilei, este datoria ta să eviți răspândirea germenilor. În acest sens, în vederea realizării unei sterilizări corecte, este necesară parcurgerea următorilor pași:

1. Prespălarea instrumentelor – curățarea normală a instrumentelor sub jet de apă pentru îndepărtarea reziduurilor.

2. Presterilizarea – imersia instrumentarului în soluții dezinfectante.Vă recomandăm soluțiile noastre pentru dezinfectarea instrumentelor .

3. Spălarea – instrumentele se spală încă o dată pentru a îndepărta soluția care poate fi corozivă.

4. Împachetarea materialului de sterilizat în punguțe speciale pentru tipul de aparat folosit (în conformitate cu recomandările producătorului).

5. Sterilizarea se poate face cu ajutorul unor sterilizatoare pentru manichiură, precum pupinelul (dispozitiv sterilizator cu aer cald) și autoclavul (dispozitiv sterilizator cu abur sub presiune).

Dezinfectarea

Instrumentarul din metal este realizat obligatoriu din inox de bună calitate sau din oțel chirurgical și va fi inițial curățat, apoi dezinfectat și, la final, sterilizat. Aceste instrumente pot fi adevărate focare de infecție, așa că dezinfectarea instrumentarului este prioritatea numărul 1 pentru orice manichiuristă. Important este să nu uităm că există o mare diferență între dezinfecție și sterilizare! Iată de ce:

Dezinfectarea presupune excluderea posibilității de răspândire a agenților patogeni în mediul de lucru. Sterilizarea produce însă distrugerea tuturor microorganismelor patogene și nepatogene, inclusiv a sporilor acestora. Din cauza că, la ora actuala, sunt, din nefericire, foarte frecvente cazurile de contaminare cu virusuri periculoase de tip HIV, hepatite A,B,C etc., inclusiv în cadrul cabinetelor medicale sau a saloanelor de înfrumusețare, dezinfectarea și sterilizarea devin primordiale!

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN