Onicoliza, o afecțiune frecvent întâlnită a unghiei – Cauze și consecințe

Manichiură

În mod frecvent, tehnicienele manichiuriste se confruntă, în practica de salon, cu o problemă legată de aspectul unghiilor care le pune în dificultate: onicoliza.

Ce este onicoliza?

Onlicoliza reprezintă un fenomen de separare spontană a unghiei de pe patul unghial, care se produce de cele mai multe ori parțial, fie în zona laterală, fie în zona centrală sau pornind de la vârful unghiei (distal).

În aceste zone, unghia are culoarea modificată, alb-opacă, similară cu vârful liber crescut al unghiei.

Cauzele onicolizei pot fi: patologice (diverse afecțiuni ale unghiilor), microbiene (ciuperci tip Candida, Pseudomonas), virale (Herpes simplex), medicamentoase (consecințe ale urmării unor tratamente cu antibiotice de tip îndelungat coroborate cu eventuala expunere la soare), non-microbiene (cauzate de traume mecanice, ori de expunerea prelungită în soluții apoase cu pH acid sau bazic), etc.

Voi face referire în cele ce urmează la cauzele de tip mecanic, întrucât, de cele mai multe ori, acestea reprezintă 90-95% din situațiile onicolizei apărute drept consecință a unor tehnici de lucru incorect executate.

Onicoliza poate apărea în următoarele situații:

1. În cazul în care unghia naturală s-a pilit excesiv în scopul pregătirii pentru materiale acoperitoare (gel, acryl), apare onicoliza. Unghia naturală are aproximativ 90-120 de straturi onicoblaste, dintre care primele 10-20 de straturi pot fi prelucrate manual cu pila de 180 Gritt ; dacă se subțiază prea mult și se ajunge dincolo de aceste straturi, unde unghia are o consistență mai moale comparativ cu straturile mai cornoase de la suprafață, inevitabil va apărea onicoliza. Recunoașterea unei unghii excesiv subțiate se face prin diferențierea cu coloritul normal: în prima etapă, unghia va avea un aspect roșu intens, va fi sensibilă la atingere. Pe măsură ce aceasta va crește, zona subțiată deplasându-se spre vârful unghiei, va apărea onicoliza (vârful liber va lua aspectul de desprindere pornind din hiponichiu spre zona centrală).

2. Dacă procesul de polimerizare a gelului în lampa UV sau LED/CCFL are loc rapid, cu degajare bruscă de căldură, poate apărea onicoliza în punctele unde unghia s-a încălzit mai mult de 48 de grade Celsius. Este cunoscut faptul că lămpile de tip LED au o viteză mult crescută de polimerizare față de lămpile cu tuburi neon, de aceea se recomandă ca la primele semne de senzație de încălzire, clienta să retragă din dispozitiv mâna preț de câteva secunde; se evită astfel supraîncălzirea (aceasta poate genera “arderea” țesutului moale al patului unghial, cu traumatizarea sa, ce va avea drept consecință desprinderea unghiei din zona respectivă).

3. O greșeală frecventă constă în pilirea incorectă a unghiilor naturale în șanțurile periunghiale; în această zonă, unghiile sunt mai moi față de suprafața centrală, joncțiunea unghiilor cu patul unghial fiind foarte ușor distrusă dacă tehniciana pune presiune prea mare pe pilă, folosește granulații incorecte sau execută mișcări necorespunzătoare, de subțiere/apăsare. Onicoliza în zona șanțurilor periunghiale are consecințe pe termen lung, frecvent, patul unghial afectat are tendința de a se cicatriza, unghia naturală rămânând uneori permanent afectată.

4. De foarte multe ori, clientele au inițiativa de a-și îndepărta singure produsele de tip gel, acryl sau ojă semipermanentă de pe unghii, prin procedee improvizate, agresive (smulgere, rupere, pilire incorectă, etc.). În zonele unde s-a produs trauma unghiilor naturale, de tip exfoliere, șansa de apariție a onicolizei este mult crescută. Mai mult de atât, se intră într-un adevărat cerc vicios, întrucât în zonele moi, subțiate, ale unghiilor traumatizate, produsele enumerate mai sus au șanse mult diminuate de aderență în situația astfel creată.

5. Folosirea incorectă a frezei electrice poate determina onicoliza; capetele de freză greșit alese sau uzate, duritatea prea mare, turația inadecvată, mânuirea incorectă – pot distruge unghiile naturale, le pot subția sau arde. Freza electrică se va utiliza doar după urmarea unui curs de specializare a tehnicianului stilist-protezist.

Onicoliza mecanică a unghiilor nu poate fi tratată; doar onicoliza apărută în urma unor afecțiuni medicale se elimină cu ajutorul tratamentelor specifice. Practic, o unghie cu onicoliză mecanică se poate proteja printr-o acoperire corect efectuată cu material de tip gel, ojă semipermanentă sau acryl, dacă a apărut în zona centrală sau distală (aici se va elimina cât mai mult din unghia desprinsă); procedura trebuie să și-o asume un tehnician cu bună pregătire.

O variantă bună de protecție a unghiilor subțiate și cu onicoliză este tratamentul de tip “manichiură japoneză”, o procedură spa în care se folosesc substanțe naturale pe bază de ceară de albine, pudră de extract perle, bentonită, uleiuri naturale etc., ce au rol de a crea o peliculă protectoare, elastică și trofică (hrănitoare) pentru unghii. De asemenea, uleiul pentru cuticule aplicat și masat blând pe toată suprafața unghiilor afectate, precum și tratamentul cu parafină pot fi benefice, având rol adjuvant (mărind elasticitatea plăcii unghiale afectate).

Onicolizele medicale nu sunt de competența saloanelor de manichiură, aceste cliente urmând a fi îndrumate spre consult de specialitate dermatologic (aceste onicolize au aspecte diferite, unghiile prezentând schimbări de consistență și culoare – îngroșări, îngălbeniri sau înverziri, etc.)

În concluzie, unghii sanatoase = îngrijire profesională!

Răsfățați-vă clientele cu cele mai bune tehnici de manichiură, cu produse de înaltă calitate și fiți în permanență la curent cu toate noutățile din domeniul beauty-nails!

Autor: Cristina M. Popescu, trainer Cupio

 

foto – Kingad.ru

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN