Obiceiul care îți distruge unghiile și cum faci să scapi de el

Manichiură

Estetica și sănătatea unghiilor sunt puse în pericol dacă și tu te afli printre persoanele care suferă de onicofagie. În acest articol afli totul despre această afecțiune și cum poți scăpa de ea.

Onicofagia reprezintă obiceiul repetitiv de roadere a unghiilor. Medicii clasifică roaderea unghiilor ca fiind un tip de tulburare obsesiv-compulsivă, deoarece persoanele care practică acest obicei nu se pot controla.

Cel mai adesea, obiceiul apare în copilărie și se poate menține și în perioada adolescentină. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre copii și adolescenți își rod unghiile. Mulți dintre ei nu renunță la acest tic nici la vârsta adultă.

Cauzele onicofagiei

Roaderea unghiilor are aceleași cauze pe care le are și mușcatul interiorului obrazului sau smulgerea firelor de păr, prin răsucirea repetată a șuvițelor de păr. Toate sunt tulburări obsesiv-compulsive.

Onicofagia poate debuta din cauza stresului sever, a tensiunii și anxietății (mai ales în cazul adulților), dar poate fi și un obicei deprins din copilărie.

Semne vizibile

Cele mai vizibile semne ale obiceiului de roadere a unghiilor sunt degetele roșii și inflamate. Zonele din jurul unghiilor devin sensibile și dureroase, predispuse la infecții.

Deformarea unghiilor este un alt semn al faptului că acest obicei este deja o tulburare obsesiv-compulsivă.

Consecințe sau efecte secundare

Efectele secundare ale roaderii unghiilor pot fi mai mult decât cosmetice. Pielea din jurul unghiilor devine dureroasă și poate deteriora țesutul care face ca unghiile să crească, rezultând unghii cu aspect anormal.

De asemenea, mușcatul cronic al unghiilor poate face persoana în cauză vulnerabilă la infecții, deoarece bacteriile și virușii dăunători sunt transferați din gură, pe degete și de aici pe față și iar în cavitatea bucală. Pot apărea, astfel, și leziuni ale cavității bucale, precum ulcerațiile.

Roaderea unghiilor se mai numește și onicofagie și poate cauza și apariția problemelor dentare – infecții ale gingiilor și creșterea riscului de apariție a cariilor dentare.

Cum scapi de onicofagie

Cauți soluții împotriva obiceiului de roadere a unghiilor? Află că acest obicei care îți distruge sănătatea unghiilor poate fi învins. Iată ce reguli trebuie să respecți:

  • fă-ți manichiura în mod regulat

Poți să folosești lacuri de unghii clasice, însă cel mai bine ar fi să optezi pentru o manichiură semipermanentă, realizată fie din construcție cu gel, fie doar cu aplicarea ojei semipermanente. Astfel, nu vei mai putea să îți rozi unghiile naturale.

  • apelează la tratamente regenerative

În industria de beauty vei găsi tratamente pentru unghiile deteriorate, bogate în nutrienții necesari pentru repararea și refacerea unghiilor distruse.

  • identifică circumstanțele și blochează obiceiul

În altă ordine de idei, pentru a trata definitiv onicofagia, este bine să identifici circumstanțele care duc la practicarea acestui obicei. De exemplu, daca obișnuiești să îți rozi unghiile în timp ce te uiți la televizor, ai putea lua o gumă de mestecat pentru a-ți schimba obiceiul.

  • aplică pe unghii o ojă cu gust neplăcut

Dacă tot nu te poți opri, mai există o modalitate pentru a scăpa de acest obicei obsesiv-compulsiv. Optează pentru un lac de unghii transparent, cu gust neplăcut. Astfel, când vei avea tendința să duci la gură unghiile în scopul roaderii lor, vei constata că nu îți dorești să le simți gustul groaznic.

Identifică factorii declanșatori precum plictiseala, stresul sau anxietatea. Dacă afli ce te determină să îți rozi unghiile, îți poți da seama și cum să eviți această situație.

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN