Cum se aplică teoria culorilor în Nail-Art

Manichiură

Alegerea și asortarea culorilor, în nail-art, reprezintă un aspect major, căruia orice tehnician trebuie să-i acorde o mare atenție.

Ca să înțelegem mai ușor cum folosim culorile, voi face referire la cercul cromatic, numit și roata culorilor.

Yellow-Blue-Red-Colors-Bottle-Fall-DownAstfel, se disting 3 culori primare: roșu, galben și albastru. Ele nu pot fi obținute prin combinarea altor culori și au cel mai înalt grad de strălucire. Pe roată sunt dispuse în colțurile unui triunghi echilateral.
Prin combinarea două câte două, a perechilor de culori primare, în proporții egale, se obțin culorile secundare. Astfel, folosind în părți egale roșu+galben, obținem portocaliu; roșu+albastru= violet; albastru+galben=verde.
Pe cercul culorilor există și culori terțiare, create prin combinarea unei primare cu o secundară alăturată; de exemplu galben+verde=verde-gălbui, roșu+violet=violet-roșcat etc.
Aceasta este în principiu alcătuirea cercului cromatic.

Există și culori acromatice (numite și non-culori) și anume albul și negrul. Din combinarea celor două, în diferite proporții, se obțin nuanțele de gri.
Să analizăm care este utilitatea practică a acestor noțiuni teoretice.081206202857_59

Atunci când dorim să realizăm pe unghii o compoziție cromatică, este foarte ușor să ne ghidăm după schemele de culori. Acestea pot fi de mai multe feluri:
• schema monocromatică
• schema culorilor analoage
• schemele de culori complementare

1. Schema monocromatică
Folosește nuanțe ale aceleiași culori, bazându-se pe tente, tonuri și umbre.
Tentă=culoare+alb
Tentele sunt nuanțe pastelate, altfel spus, amestecând o anumită culoare în proporții diferite cu alb, obținem nuanțe pastelate cu diferite tente, mai deschise sau mai intense ( roșu în diferite proporții+alb= diferite tente de roz).
Tonurile=culoare+gri; de exemplu verde+gri=oliv
Umbrele= culoare +negru; de exemplu: galben+negru=ocru
Cu ajutorul schemei monocromatice se pot realize, în manichiură, degradeuri de culori, cu alte cuvinte, treceri de la nuanțe deschise la închise sau invers.

2. Schema culorilor analoage
Culorile analoage sunt acelea aflate una în vecinătatea celeilalte, pe cercul culorilor. Astfel, toate culorile de la galben roata_culorilor_frontînspre roșu și până la violet-roșcat sunt numite “calde”, iar de la verde-gălbui și până la violet sunt numite “reci”. Analoagele se pot utiliza, în nail-art, în combinații de 3 sau 4 la rând, creând un efect cromatic deosebit; asociind două sau mai multe analoage calde, sporim efectul de “cald”, iar asociind analoage reci, sporim efectul de “rece” (de exemplu: galben+oranj-gălbui+oranj sau verde+verde-albăstrui+albastru).
Utilitatea schemelor analoage o regăsim în realizarea manichiurilor cu teme de tip “anotimpuri”: culorile calde pentru manichiuri de vară, respectiv culorile reci pentru manichiuri de iarnă.

3. Scheme de culori complementare
Se numesc “complementare” culorile situate pe cerc diametral opus. Două complementare creează întotdeauna contraste, de exemplu:
albastru-oranj
rosu-verde
galben-violet

Când se utilizează, pentru manichiură, două culori complementare, trebuie să ținem cont ca una dintre ele să fie culoarea principală, preponderentă, iar complementara să sa fie folosită în proporție redusă, subliniind doar un accent pe compoziție (exemplu: panseluțe violet+polen galben).
De asemenea, pe principiul schemei complementarității, putem foarte ușor și cu bun gust să asortăm ținuta vestimentară cu manichiura: o rochie verde smarald se completează perfect cu unghiile de culoare roșie,54e81c814649b_-_sev-best-red-nail-polish-katy-perry-s2 în ton cu rujul și cu accesoriile.
Mai există câteva scheme de complementaritate, dintre care utile sunt schema complementarității cu disjunctie și schema triadică.
Schema complementarității cu disjuncție
În cerc sunt culorile din vârful unui triunghi isoscel; se alege o culoare și celelalte două alăturate de o parte și de alta a complementarei acesteia. De exemplu: albastru+oranj-gălbui+oranj-roșcat.
Această alegere cu disjunctie creează, în nail-art, o armonie cromatică mai puțin intensă comparativ cu schema complementară.

Schema triadică
Oricare trei culori din cerc, situate în vârfurile unui triunghi echilateral, indiferent dacă sunt primare sau secundare, pot fi asociate triadic. De exemplu: violet+verde+oranj.
Atenție însă: proporțiile celor trei culori, cu disjuncție sau triadic, nu vor fi egale, ci 60%-30%-10% sau 80%-15%-5%, unde cel mai mic procent îl are culoarea cea mai intensă.

Pe www.cupio.ro se găsește roata culorilor, un ajutor real pentru toți tehnicienii nail-art. Pe ambele fețe sunt redate, succinct, relațiile dintre culori și schemele cromatice descrise mai sus, astfel încât obținerea nuanțelor, tonurilor, tentelor precum și găsirea celor mai inedite asocieri cromatice devin extrem de facile.

Cristina Popescu, Trainer Cupio®

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN