Cum alegem corect pensulele de pictură şi Nail Art?

Inspire Manichiură

Trainerul Cupio, Maria D., ne oferă sfaturi prețioase în alegerea pensulelor de pictură adecvate, în funcție de modelul pe care dorim să-l realizăm pe unghie

În realizarea unei picturi pe unghii sunt importante atât tehnica de pictură, cât şi materialele de lucru. Prin materiale de lucru, mă refer atât la culori, cât şi la pensule. Majoritatea persoanelor acordă mai mare atenţie culorilor alese şi trec pe plan secundar ustensilele de pictură. În acest articol voi pune accentul pe importanţa alegerii corecte a pensulelor de pictură.

Despre pensulele de pictură

Pensulele se împart în mai multe categorii, în funcţie de tipul de păr din care este alcătuită pensula, dar şi de forma acesteia. Pensulele pot fi realizate cu păr natural sau păr sintetic. Ca formă, acestea pot fi pensule rotunde, pensule plate, pensule cu păr lung pentru linii drepte, pensulă “limbă de pisică”, pensule evantai ş.a.m.d.

Tipuri de pensule
În gama Cupio, pensulele de pictură sunt realizate din păr natural Kolinsky. Acest animal are un fir de păr special, deoarece trăieşte într-o zonă a Siberiei unde vremea este foarte rece, dură şi are nevoie de o protecţie foarte bună. Astfel, structura firului de păr Kolinsky este conică, foarte elastică, acoperit cu solzi. Aceşti solzişori susţin vopseaua “încărcată” pe perii pensulei, împiedicând-o să se scurgă, acest factor făcând pensulele foarte uşor de manevrat.
Pensulele cu păr natural Kolinsky se folosesc împreună cu vopsele cu consistenţă fluidă, precum acuarela sau vopseaua acrilică, deoarece reţin apa şi culoarea cu uşurinţă, iar părul este foarte elastic, ceea ce face ca pensula să alunece lin pe suprafaţa de lucru.

Pensulele rotunde

Pensulele rotunde sunt dedicate în mod special trasării liniilor fine. În nail art, folosim cel mai des acest tip de pensulă. Pentru cele mai fine linii şi detalii vă recomand să folosiţi pensulele cu numărul 00 sau 0, urmând să creşteţi numărul acestora (numărul 1 sau 2), cu cât doriţi ca liniile trasate să fie mai pline şi mai groase. De exemplu, atunci când dorim să pictăm o floare simplă, putem creea petalele cu pensula Kolinsky numărul 2, ca apoi să îi realizăm detaliile cu o pensulă fină numărul 0. În imaginea alăturată am trasat o serie de linii pe care le puteţi face cu pensulele rotunde Kolinsky de la Cupio. Acest tip de grafică se predă la cursul “Fine Graphics”.

 

Pensule plate

Tuşe realizate cu pensulele plate Cupio One-Stroke

Pensulele plate le folosim în nail-art în special atunci când pictăm în tehnica One-Stroke. Putem folosi pensula plată pentru a trasa linii groase, pentru caroiaje, zig-zag, aşa cum puteți vedea în imaginea cu tuşele realizate cu pensulele plate Cupio One-Stroke.

Tehnica One-Stroke este o tehnică aparte ce se mai numeşte şi tehnica one-move sau pictura chinezească. Aceasta constă în realizarea petalelor dintr-o singură mişcare a pensulei în două sau mai multe nuanţe, amestecate în degrade.
Pentru acest tip de pictură, vă recomand cu căldură cursul “One-Stroke”.

Pensula Ombre

Există și pensule ce ne facilitează realizarea anumitor tehnici, precum pensula Ombre. Această pensulă permite obținerea unor treceri de culori foarte fine, astfel că vom avea un degrade perfect.

Această pensulă se poate folosi cu vopsele acrilice, ojă semi-permanentă sau geluri colorate.

Pensula are două tipuri de fire de păr, naturale, unele scurte și unele lungi. Firele lungi și rare îmbină perfect culorile, în timp ce firele de la baza pensulei controlează cantitatea de produs cu care se lucrează.

 Pensule Zhostovo

Pensulele de tip Zhostovo sunt o categorie aparte de pensule, plate, dar cu vârful rotunjit. Acest tip de pensulă este foarte utilizată în rândul tehnicienilor, deoarece se pretează tuturor materialelor din universul nail design-ului: acryl, vopsea acrilică, gel de pictură, oja semipermanentă, geluri 4D.

Este o pensulă ce îți oferă siguranță în tehnica de lucru, versatilă și este necesar să o ai în “arsenalul” tău.

Iată câteva dintre tehnicile în care poți folosi acest tip de pensulă:

Pictură rusească tip ceramic “Gzhel”

                                           Pictură artistică cu geluri color

Pensula tip “limbă de pisică”

Pensula tip „limbă de pisică” este o pensulă din păr natural, ce este, de cele mai multe ori, folosită în tehnica designului acrylic, dar poate fi folosită și pentru pictură sau modelarea gelurilor 3D.

Avantajul acestei pensule este oferit de vârful fin și ascuțit, ce facilitează modelajul în relief al acrilului, în timp ce rezervorul generos al pensulei reține cantitatea ideală de monomer.

Iată două tehnici ideale pentru acest tip de pensulă:

 Design acrylic 3D

Design cu gel 4D

Cum îngrijim o pensulă realizată din păr natural?

La finalul fiecărei şedinte de lucru, pensula se clăteşte foarte bine, curăţând astfel, dintre firele de păr, toate urmele de reziduuri de vopsea. Pentru a păstra vârful pensulei cât mai drept, depozităm pensula întotdeauna cu vârful în sus, sau în poziţie culcată cu protecţia transparentă şi capacul pus.
Pentru ca pensula noastră să aibe o durată de viaţă cât mai lungă, vă recomand să utilizaţi fiecare pensulă în scopul în care a fost ea creată. De exemplu, nu amestecaţi culorile pe paletă cu o pensulă destinată detaliilor sau una one-stroke! Folosiţi o pensulă mai groasă, cum ar fi pensula Cupio Kolinsky numărul 2.
Periodic, recomand o spălare a pensulelor de pictură cu apă şi săpun, pentru a le menţine cât mai curate.

Un secret pentru a prelungi viața pensulelor, este acesta: NU utilizați niciodată aceeași pensulă cu diferite materiale (de exemplu: vopsea acrilică + acuarelă + gel). Este recomandat ca pentru fiecare tip de vopsea sau produs să existe o pensulă diferită.

Sper ca acest articol să vă ajute în alegerea pensulei de pictură ideale cu care să lucrați ușor şi eficient. Vă doresc multă inspiraţie !

Articol scris de Maria Dobre, trainer Cupio

 

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN