Cum se aplică oja semipermanentă
Manichiură Unghii cu gelOja semipermanentă este un produs care a revoluționat industria manichiurii. Un hibrid intre gelul UV si lacul de unghii tradițional, oja semipermanentă are o textură rezistentă și oferă o strălucire specială. În plus, unul dintre cele mai importante avantaje ale acestui tip de ojă este faptul că oferă o rezistență de până la 4 săptămâni pe unghii.
Aplicarea ojei semipermanente este mai complexă decât cea a unui lac tradițional și necesită și folosirea unei lampe UV sau LED.
Cum se aplică oja semipermanentă acasă?
Oja semipermanentă este un produs foarte utilizat în saloanele de înfrumusețare din România și nu numai. De ceva vreme, tot mai multe femei își achiziționează kituri de oje semipermanente pentru acasă și aleg să își facă manichiura singure, la domiciliu.
Și tu poți să îți realizezi manichiura acasă, dacă urmărești cu atenție pașii de mai jos:
Pasul 1. Pregătește unghia naturală
Acest pas presupune curățarea cuticulelor cu ajutorul instrumentelor speciale – freză de cuticule (pentru rezultate profesionale), forfecuță de cuticule, chiuretă pentru cuticule, pilă pentru unghii și buffer.
Pasul 2. Aplică soluțiile de pregătire
După ce ai pregătit unghia cu instrumentele necesare, aplică soluțiile de pregătire a unghiei. Acestea au rolul de a degresa unghia și de a crește aderența materialelor ce urmează a fi aplicate.
Una dintre cele mai bune soluții pentru degresarea unghiei este Nail Prep. Aceasta se aplică după mătuirea cu buffer-ul și înaintea primerului cu acid (sau a Nail Bonder-ului).
Nail Prep se pensulează în strat subțire și se usucă la aer.
După Nail Prep se continuă cu aplicarea soluției Nail Bonder, care este un agent de adeziune fără acid și are rol de echilibrare a PH-ului unghiei. Și această soluție se usucă la aer.
Pasul 3. Aplică stratul de bază
După aplicarea soluțiilor de pregătire se continuă cu construirea bazei. Pentru manichiuri rezistente se poate folosi o bază mai gumoasă, precum este Rubber Base. Cu ajutorul acesteia se aplică stratul de bază. Pentru un aspect cât mai natural al manichiurii finale, se recomandă crearea apex-ului.
Ce este apexul? Cea mai înaltă zonă care se află pe placa unghială sau pe construcție și care oferă rezistență îndelungată manichiurii cu ojă semi.
Stratul de bază se polimerizează în lampa LED 60 secunde, iar în lampa UV, timp de 2 minute.
Pasul 4. Aplică oja semipermanentă
Se continuă cu aplicarea primului strat de ojă semipermanentă, care se pensulează ușor, aplicându-se cu mare atenție sub cuticulă. Al doilea strat este optional, dar recomandat pentru o pigmentație intense a manichiurii. Ambele straturi se polimerizează, pe rând, în lampa LED (60 de secunde) sau în lampa UV (2 minute).
Pasul 5. Sigilează manichiura
Cu ajutorul unui produs de tip Top Coat, sigilează manichiura. Acesta se aplică pe fiecare unghie, peste stratul de culoare și se polimerizează pentru 60 de secunde în lampa LED și pentru 2 minute în lampa UV.
Există top coat cu strat de dispersie și fără strat de dispersie. Cel cu strat de dispersie necesită degresarea cu cleaner, iar celălalt nu necesită efectuarea acestui pas.
De ce ustensile ai nevoie pentru aplicarea ojei semipermanente?
Pentru a-ți face manichiura acasă, poți folosi următoarele ustensile pentru aplicarea ojei semi, care să îți faciliteze întreg procesul.
Pensule
Deși ojele semipermanente au în dotare o pensulă cu ajutorul căreia poate fi aplicată culoarea, ai opțiunea de a folosi pensule pentru unghii, pentru o mai bună precizie. În funcție de necesitate, găsești pensule pentru precizie, mai subțiri, cu ajutorul cărora poți modela apex-ul, dar și pensule ovale, plate, pentru aplicarea cu precizie a materialului în zona cuticulei.
Betișoare din lemn de trandafir
Ideale pentru a corecta eventualele greșeli ce constau în transferarea ojei semipermanente pe cuticule sau piele, bețișoarele din lemn sunt o necesitate pentru o manichiură finală impecabilă.
Pile și instrumente de cuticule
La pregătirea unghiei pentru aplicarea ojei semi vei avea nevoie de pile și buffere pentru a crea forma dorită și pentru a mătui suprafața unghială. Dacă nu folosești o freză pentru cuticule, vei avea nevoie de chiuretă pentru acestea sau de o forfecuță pentru curățarea pielii moarte ce înconjoară unghia.
Cum întreții oja semipermanentă
Întreținerea ojei semipermanente este un pas care nu trebuie deloc neglijat, asta dacă îți dorești să ai o manichiura îngrijită. Acesta trebuie efectuat cel puțin o dată pe lună, întrucât, deși oja semi este foarte rezistentă, creșterea unghiilor pot face ca manichiura să capete un aspect neîngrijit.
Întreținerea ojei semipermanente presupune îndepărtarea materialului tehnic vechi, curățarea cuticulelor și reaplicarea unui nou strat de ojă semipermanentă.
Cum se curăță oja semipermanentă
Există mai multe variante pentru îndepărtarea ojei semi de pe unghii, și anume:
- Prin folosirea dizolvantului sau a acetonei pure
Pe un pad de vată se pune soak-off remover, după care acesta se aplică pe suprafața unghiei și se fixează cu o bucată de staniol. Se așteaptă 10-15 minute pentru ca dizolvantul să acționeze. Mai apoi, cu ajutorul instrumentului de îndepărtare a ojei semipermanente, se curăță unghia.
Există și varianta folosirii pliculețelor îmbibate cu soak-off remover, pe care le găsiți aici. Pentru ca stratul de ojă semi să se curețe mai ușor, este recomandat ca înainte de aplicarea dizolvantului, sa piliți ușor materialul tehnic.
- Prin folosirea frezei electrice
Aceasta este una dintre cele mai recomandate metode de întreținere a manichiurii cu ojă semi. Cu ajutorul frezei electrice timpul de curățate va fi foarte scurt (5-10 minute), iar riscul de subțiere a plăcii unghiale este minim.
- Prin folosirea pilei
Se recomandă folosirea unei pile de granulație 100 pentru îndepărtarea graduală a stratului vechi de material tehnic.
Greșeli frecvente în aplicarea ojei semipermanente
Pregatirea nepotrivită a unghiilor înainte de aplicarea ojei semipermanente este una dintre cele mai frecvente greșeli. Îndepărtarea cuticulelor de pe suprafața unghiei și eliminarea luciului natural înainte de aplicarea materialului tehnic pe unghie sunt esențiale pentru ca oja semi să reziste.
Sigilarea necorespunzătoare a vârfului unghiei este o altă greșeală ce poate duce la dezlipirea sau fisurarea produsului de pe unghie. După aplicarea fiecărui strat de ojă semi (bază, culoare sau top coat), șterge cu atenție marginile unghiilor și ”îmbracă” bine vârfurile în material. Vei preveni fisurarea și exfolierea ojei semipermanente.
Ștergerea stratului de dispersie înainte de a aplica top coat-ul. Stratul lipicios care se formează pe suprafața bazei și a ojei semipermanente ajută la formarea aderenței între straturile individuale. Poți șterge stratul de dispersie abia dupa ce ai aplicat ultimul strat – cel de sigilare – adica top coat-ul.
Alegerea unei baze nepotrivite poate fi o greșeală. Fiecare persoană are unghii diferite, așa că o anumită bază nu asigura același nivel de rezistență pentru orice tip de unghii. Spre exemplu, persoanele ale căror unghii sunt mai moi și mai fragile trebuie să folosească o bază mai puternică, mai gumoasă. Rubber Base sau Strong Base sunt gamele de baze pentru oje semipermanente ce au rezistență ridicată și sunt recomandate unghiilor casante.
Vezi și Aplicarea ojei semipermanente cu apex ⬇️