Totul despre alergiile dezvoltate la ojele semipermanente și gelurile UV

Manichiură

Îmi face rău oja semipermanentă?

Sunt ojele semipermanente de la brandul X periculoase pentru piele?


Mi-au apărut bubițe pe piele. Am o alergie la oja semipermanentă?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le adresează unele femei care apelează la ojele semipermanente sau la gelurile UV sau RevoGel pentru a obține o manichiură frumoasă, de durată, însă se confruntă cu o anumită sensibilitate la aceste produse, manifestată ca o alergie.

În condițiile în care majoritatea femeilor din România, și nu numai, aleg să-și facă manichiura cu ojă semipermanentă, acasă sau la saloanele de profil, și nu dezvoltă niciun fel de probleme de piele, am dorit să abordăm pe larg și transparent subiectul alergiilor provocate de ojele semipermanente sau gelurile UV.

Începem cu DEFINIȚIA ALERGIEI

Alergia apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la substanțele din mediu care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Potrivit Medlife, aceste substanțe sunt cunoscute ca alergeni.

Dacă o persoană este alergică la o anumită substanță, sistemul său imunitar produce anticorpi care identifică un anumit alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este. Când corpul (pielea) intră în contact cu alergenul, reacția sistemului imunitar poate inflama pielea, sinusurile, căile respiratorii sau sistemul digestiv.

ALERGIA LA OJĂ SEMIPERMANENTĂ / GEL UV

Există persoane care dezvoltă alergii la produsele pentru manichiură. Acestea consideră că problemele cu care se confruntă în urma utilizării anumitor produse au legătură directă cu calitatea acestora sau a a brandului care le dezvoltă. Mai exact, consideră că produsele sunt toxice sau neconforme.

În ceea ce privește produsele Cupio, toate sunt testate conform cu normele europene!

Apariția unei alergii nu are în nici un caz legătură cu calitatea îndoielnică a vreunui produs!

De cele mai multe ori aceste alergii sunt provocate de derivați ai acrilului (prezenți în toate produsele pentru manichiura tehnică, indiferent de brand sau de țara de origine a produsului). Motivul pentru care apar alergii la un anumit produs (fie ca e căpșună, arahide sau ojă semipermanentă) nu este cunoscut. Este posibil ca, la un moment dat, organismul să identifice acești factori ca fiind “inamici”, astfel că se declanșează sistemul imunitar.

Ce sunt acrilii?

Potrivit revistei Alergologia, acrilii (acrilații, metacrilaţii și alți derivați ai acestuia) sunt monomeri care polimerizează spontan sau în prezenţa unui catalizator, precum lumina ultravioletă (UV), pentru a forma mase plastice acrilice. Domeniile de utilizare sunt variate şi includ: industria de fabricare a maselor plastice, a vopselurilor, a adezivilor, a lacurilor, domeniul medical (implanturi dentare, proteze dentare, cimentul pentru protezele ortopedice, lentile de contact, adezivi chirurgicali, pansamente, componente ale aparatelor auditive) şi produsele cosmetice (unghii acrilice, geluri de unghii, adezivi pentru manichiură şi extensii de gene).

IMPORTANT! Unele persoane pot fi alergice la anumite substanțe dintotdeauna sau pot dezvolta alergii la diverși compuși în orice moment al vieții.

Metacrilații prezintă un risc de sensibilizare de contact, fiind o cauză a dermatitei alergice de contact.

Revista Alergologia scrie că ”într-un studiu recent efectuat de Rolls et al. s-a constatat o frecvenţă crescută a reacţiilor alergice la utilizarea produselor pe bază de metacrilaţi în ultimii ani”.

În 2019, Societatea Europeană a Dermatitei de Contact a decis introducerea în Seria de Referință Europeană a alergenului 2-HEMA (2-hidroxietil metacrilat).

Sub 2% dintre pacienții testați au prezentat alergie la acrilați, potrivit unor studii:

În perioada 2017-2019 au fost publicate mai multe studii retrospective referitoare la testarea cutanată patch a populaţiei. Gonçalo et al. au realizat cel mai mare studiu retrospectiv recent, care a inclus 18228 de pacienţi, din 11 centre ale Grupului de Cercetare European pentru Dermatita de Contact la Factori de Mediu. Din grupul testat, 1,11% dintre pacienţi au prezentat teste cutanate patch pozitive, dintre care 0,75% la acrilaţi, aproape toate cazurile fiind raportate la femei. (potrivit Gonçalo M, Pinho A, Agner T, et al. Allergic contact dermatitis caused by nail acrylates in Europe)

De asemenea, alţi autori, Raposo et al., au realizat un studiu retrospectiv în Portugalia, pe un eşantion de 11639 de pacienţi, iar rezultatele au fost similare. 1,97% dintre cazuri au fost diagnosticate cu dermatită de contact alergică la acrilaţi, toate au fost femei, 24,4% dintre acestea fiind utilizatoare. (Raposo I, Lobo I, Amaro C, et al. Allergic contact dermatitis caused by (meth)acrylates in nail cosmetic products in users and nail technicians - a 5-year study)

Sunt periculoase ojele semipermanente / gelurile UV ce conțin acrilați?

Manichiura cu ojă semipermanentă presupune aplicarea mai multor straturi care au în componență diferiți acrilați. Baza, culoarea și stratul de acoperire (sigilare) sunt, pe rând, polimerizate în lampa UV (2 minute) sau LED (60 secunde). Dacă timpul de expunere în lampă nu este suficient, monomerii reziduali vor rămâne la suprafața unghiei, ceea ce va duce la un risc crescut de sensibilizare.

Pentru prevenirea apariției unei sensibilizări, persoanele care își doresc o manichiură rezistentă trebuie să apeleze la profesioniști în domeniu, astfel va fi diminuat și riscul dezvoltării unei alergii.

Este IMPORTANT și ca persoanele care știu că sunt alergice la acrili și derivați ai acestora, să folosească variante alternative pentru înfrumusețarea manichiurii. Acestea pot alege lacurile de unghii clasice sau gelurile speciale, cu formulă mai blândă, care nu conțin acizi.

Re-Cover Bioactive Gel (RBG) este un produs revoluționar ce conține în exclusivitate compuși acceptați de organism. Produsul nu poate fi respins de corpul uman și nu necesită aplicarea prealabilă a unui primer cu sau fără acid. Acest gel este ideal pentru persoanele cu unghii sensibile sau deteriorate.

CUM RECUNOAȘTEM O REACȚIE ALERGICĂ

Simptomele dezvoltării unei alergii la acrilații din produsele semipermanente pentru manichiură constau în roșeață, prurit (senzație acută de mâncărime), apariția unor beșicuțe supurente sau tensiune – toate acestea manifestându-se la nivelul degetelor.

CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ DEZVOLȚI O ALERGIE

O persoană care dezvoltă alergii dupa ce a apelat la modalitatea de realizare a manichiurii cu ojă semipermanentă probabil că va contacta mai întâi tehnicianul de unghii. Acest lucru nu este greșit, atâta timp cât acesta va direcționa clientul afectat către un medic de specialitate pentru stabilirea cauzei alergiei și urmarea unui tratament de specialitate.

surse: Medlife
Revista Alergologia
medichub.ro

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN

Pentru tine, cu drag, de Crăciun

Dragul nostru cititor, În acest sezon magic al Crăciunului, când frumusețea se transformă într-o formă pură de artă, vreau să împărtășesc cu tine un gând ...

Pentru tine, cu drag, de Crăciun

Dragul nostru cititor, În acest sezon magic al Crăciunului, când frumusețea se transformă într-o formă pură de artă, vreau să împărtășesc cu tine un gând ...