Untul de shea – un miracol pentru frumusețe. Descoperă toate beneficiile sale

Inspire Lifestyle

Un ingredient de care auzim adesea, untul de shea se regăsește în multe dintre produsele pentru îngrijirea pielii. Ba chiar, în ultimii ani, acesta a căpătat popularitate și în sfera produselor naturiste, ca fiind un bun adjuvant pentru remedierea afecțiunilor cu care se confruntă pielea și podoaba capilară.

Deși în Europa a ajuns să fie renumit mai târziu, untul de shea era folosit încă din cele mai vechi timpuri de femeile africane, care se bucurau de beneficiile lui, folosindu-l atât în alimentație, cât și în îngrijirea personală. Untul de shea se folosea pentru vindecarea rănilor și a arsurilor, pentru protejarea pielii de factorii de mediu și pentru ameliorarea contracțiilor musculare sau a entorselor.

Ce este untul de shea

Considerat un super-aliment pentru piele, untul de shea se obține din semințele nucii de shea, care crește în arborele de shea din savanele Africii. Semințele sunt recoltate, sortate, zdrobite și fierte, apoi procesate pentru obținerea untului de shea. Procesul este unul îndelungat și efectuat de femei, motiv pentru care, în regiunile Africane, untul de shea se mai numește ”aurul femeilor”.

La temperatura camerei, untul de shea este solid, însă în contact cu pielea se topește și devine emolient. Conține vitaminele A, E și F, așa că oferă o multitudine de beneficii pielii. Unul dintre acestea este protecția ce o oferă epidermei împotriva razelor solare. În Africa era folosit de demult pentru îmbunătățirea aspectului pielii și părului. În scop medicinal era utilizat și pentru tratarea rănilor și ameliorarea simptomelor provocate de lepră.

Întrebuințările untului de shea

În zilele noastre, proprietățile minune ale untului de shea sunt folosite mai cu seamă în industria cosmetică și în produsele naturiste.

Utilizarea untului de shea în cosmetică se face la scară largă. O multitudine de loțiuni, creme, unturi de corp și exfoliante conțin acest ingredient atât de benefic pentru piele.

În ceea ce privește folosirea untului de shea în tratamentele naturiste, aici sunt exploatate proprietățile antiinflamatorii ale acestui ingredient. Untul de shea poate calma pielea lezată și poate reduce mâncărimea cauzată de diferite afecțiuni dermatologice. Este util în ameliorarea proceselor inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul.

De asemenea, potrivit unui studiu realizat pe animale în anul 2016, uleiul de shea poate reduce inflamația provocată de durerile articulare. Calmează durerile musculare, motiv pentru care este recomandat și în cazul persoanelor care își simt mușchii suprasolicitați.

Nu în ultimul rând, untul de shea poate fi întrebuințat pentru decongestionarea căilor nazale. Reduce leziunile mucoasei și inflamația de la nivelul acesteia, ceea ce îl face un tratament naturist potrivit pentru tratarea sinuzitelor și alergiilor.

Crema hidratantă – utilizarea untului de shea în locul unei creme hidratante pe tot corpul și chiar pe ten poate menține elasticitatea pielii, contribuind la aspectul tânăr al acesteia.

Balsam de buze – untul de shea poate fi folosit și pentru hidratarea buzelor uscate. Se absoarbe ușor în piele și accelerează refacerea acesteia.

Loțiune după plajă – datorită proprietăților antiinflamatoare, ajută pielea să se refacă după expunerea îndelungată la soare.

Hidratant pentru scalp – calmează iritațiile scalpului și stimulează creșterea firelor de păr.

Beneficiile untului de shea

Acum pentru că am aflat deja care sunt unele dintre cele mai importante întrebuințări ale untului de shea, iată care sunt, punctual, cele mai importante beneficii medicale și de înfrumusețare ale acestui ingredient miraculos:

  • Hidratează pielea și părul
  • Reduce inflamațiile
  • Vindecă afecțiunile pielii
  • Previne îmbătrânirea pielii
  • Vindecă cicatricile
  • Previne și tratează mătreața
  • Repară vârfurile despicate
  • Calmează durerile musculare
  • Reduce inflamațiile nazale

Beneficii pentru păr ale untului de shea

Îngrijirea părului este o prioritate pentru orice femeie care ține la aspectul său. Iar cum podoaba capilară este una dintre ”armele” frumuseții feminine, aceasta merită toată atenția!

Untul de shea își face vizibile beneficiile miraculoase și atunci când este folosit pe podoaba capilară. Deoarece conține vitaminele A, E și F, ajută la repararea părului degradat și fragil, prevenind despicarea vârfurilor.

Untul de shea este recomandat în tratamentele necesare părului deteriorat de folosirea chimicalelor existente în produsele de spălare sau de expunerea la temperaturile înalte. Așadar, persoanele care folosesc adesea aparate de coafare a părului precum placa sau ondulatorul, ar fi bine să ia în calcul utilizarea unui tratament din unt de shea pentru a reda hidratarea părului și a-l feri de uscăciune.

Untul de shea se poate folosi și pentru masajul scalpului, întrucât nu blochează porii și nu lasă reziduuri care ar putea provoca apariția mătreții. E recomandat în numeroase probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața, psoriazisul, pielea foarte uscată sau dermatită. Se masează scalpul, se lasă produsul să acționeze jumătate de oră, apoi se clătește. Pentru rezultate optime se recomandă efectuarea acestui tratament o data pe săptămână. Poate fi aplicat și pe lungimea părului degradat.

Untul de shea poate fi folosit ca atare sau îmbinat în produse cosmetice de îngrijire a părului. În comerț există numeroase șampoane, balsamuri și măști de păr ce conțin unt de shea. Le poți alege cu încrederea că părul tău va fi mai sănătos, mătăsos și strălucitor!

Beneficii pentru piele ale untului de shea

Untul de shea poate înlocui cu succes toate cremele hidratante, datorită proprietăților emoliente pe care le are. Este unul dintre cei mai buni agenți anti-îmbătrânire pentru piele, întrucât contribuie la stimularea producției de colagen în țesuturi.

Se poate aplica pe piele după plajă, dar și mai ales pe parcursul iernii, când pielea este mai uscată și deshidratată.

Untul de shea este recomandat și pentru îngrijirea pielii bebelușilor, deoarece acționează blând asupra tuturor tipurilor de piele. Este un bun remediu pentru tratarea eczemelor și a erupțiilor provocate de scutecele sugarilor.

De asemenea, previne și apariția vergeturilor, așa că viitoarele mămici îl pot folosi pentru a-și masa burticile. Untul de shea limitează și previne ruperea fibrelor de la nivelul pielii, oferind o mai bună elasticitate pielii.

Untul de shea este benefic și pentru sportivii care îl pot masa pe piele pentru pregătirea mușchilor înainte de antrenament, dar și pentru recuperarea ulterioară, mai rapidă.

Pe ten, untul de shea poate fi aplicat direct sau amestecat în produsele cosmetice. După curățarea feței cu cleanser, aplică o cantitate mică de unt de shea pe față și masează-l ușor.

Sau poți amesteca untul de shea în diverse măști pe care ți le faci acasă. Iată câteva idei:

*Masca de față cu unt de shea și lavandă

1 ceașcă de unt de shea
10 picături de ulei esential de lavandă
5 picături de ulei esențial de tămâie

*Masca de față cu unt de shea și aloe vera

1/2 ceașcă de unt de shea
1/4 ceașcă gel de aloe vera
5-7 picături din uleiul esențial pe care îl preferi

*Masca pentru hidratarea pielii cu unt de shea și ulei de jojoba
1/2 ceașcă de unt de shea
5-7 picături de ulei de jojoba
2 picături de vitamina E

Cum se păstrează untul de shea?

Untul de shea nerafinat are un termen de valabilitate de 2 ani de la data producerii sale. Asta, însă, doar dacă este păstrat în condiții corespunzătoare.

Untul de shea trebuie depozitat departe de căldura și lumina razelor solare, la temperaturi de maxim 23 de grade Celsius. De asemenea, se recomandă a fi păstrat într-un recipient acoperit cu capac.

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN