Inovație și îngrijire personalizată. Tendințe principale de skincare în 2024
Inspire Lifestyle LoveDacă anii anteriori ne-au învățat ceva, este că lumea îngrijirii pielii este în continuă evoluție. 2024 ne consolidează acest fapt pentru că aduce noi tendințe și inovații care promit să redefinească rutinele noastre de frumusețe. Anul acesta, accentul se pune pe ingrediente eficiente, tehnologii avansate și o abordare mai personalizată a îngrijirii pielii.
În noul an, nevoile pielii noastre se vor schimba fără îndoială. Iată care sunt, potrivit esteticienilor si dermatologilor, tendințele de skin care care vor domina în 2024.
Reglarea pigmentației
Multe lucruri pot cauza pigmentarea pielii, cum ar fi acneea și erupțiile expunerea la soare sau cauzele hormonale.
Hiperpigmentarea pielii este o decolorare cauzată de o creștere a melaninei, o substanță naturală prezentă în corpurile noastre care produce pigment în piele și păr.
Anul acesta ne putem aștepta la apariția unor produse noi cu ingrediente eficiente care vizează pigmentația rapid și eficient.
Ne putem aștepta să vedem apariția multor seruri concentrate pe hiperpigmentare care se ocupă de fapt de problemă – și nu seruri cu vitamina C, dezvăluie Lartey, un estetician renumit din UK, pentru publicația refinery29.com.
În opinia lui Lartey, există alte ingrediente care fac o treabă mult mai bună:
- acidul kojic, care minimizează excesul de melanină și luminează pielea.
- acidul azelaic, care este antiinflamator și îmbunătățește tonul pielii.
- alfa arbutina, care ajută la estomparea decolorării.
Ser pentru luminozitate cu orez și arbutină
Serumul este ideal pentru tenul cu pete pigmentate. Conține 68% apă din tărâțe de orez și 2% alfa arbutină și ajută la îmbunătățirea tonusului pielii pentru a deveni mai luminoasă și sănătoasă.
Alfa-Arbutina 2% acționează prin inhibarea activității tirozinazei, care limitează producția de melanină din piele.
Retinolul, într-o formulă îmbunătățită
Retinolul, care provine din vitamina A, este un ingredient de îngrijire a pielii venerat de dermatologi și esteticieni deopotrivă – și pe bună dreptate: este deosebit de benefic pentru pielea predispusă la acnee, pielea cu decolorare sau pentru minimizarea aspectului liniilor fine.
În 2024, totuși, vom vedea retinoizi care funcționează mult mai repede și au mai puține efecte secundare precum disconfortul și descuamarea pielii.
Un astfel de retinoid este HCP (hydroxypinacolone retinoate), care se potrivește direct în receptorii retinoizi din pielea ta și nu trebuie descompus. Este mai puternic decât retinolul de 1% și nu are efecte secundare.
Beneficiile HCP
- reduce excesul de producție de ulei
- minimizează aspectul porilor
- previne erupțiile
- întărește pielea.
Factorii de creștere și beneficiile lor infinite
Factorii de creștere din produsele cosmetice sunt proteine care reglează activitățile celulare: creștere, proliferare și diferentiere. Aceștia joacă un rol esențial în menținerea structurii și funcției tegumentului sănătos. Ei sunt secretați de toate tipurile de celule din piele: keratinocite, fibroblasti, melanocite.
- Factorii de creștere ajută la declanșarea reparațiilor celulare și regenerării în piele
- Ei stimulează colagenul și elastina (ambele pe care le pierdem încet pe măsură ce îmbătrânim).
- În 2023, un anumit factor de creștere a ocupat centrul atenției: factorul de creștere epidermal (EGF).
- În 2024 se vor promova serurile ce conțin un amestec de factori de creștere la concentrațiile potrivite, care joacă fiecare un rol unic în îmbunătățirea elasticității pielii, vindecarea rănilor, controlul acneei, hiperpigmentarea și reducerea cicatricilor.
Niacinamida nu iese din ”scenă”
Niacinamida nu este deloc un ingredient nou, dar și-a dovedit cu adevărat valoarea. Brandurile de îngrijire a pielii vor continua să se focuseze pe acest ingredient de skincare în 2024.
Beneficiile niacinamidei sunt nenumărate:
- contribuie la iluminarea pielii și calmează roșeața
- minimizează aspectul porilor măriți
- reduce treptat hiperpigmentarea
- previne pierderea de umiditate de la suprafața pielii.
Masca tip șervețel iluminatoare Niacinamide
Descoperă secretul unui ten radiant! Această mască inovatoare este concepută pentru a revigora și a aduce luminozitate pielii tale, datorită ingredientelor active precum vitamina C și niacinamidă. Niacinamida ajuta la reducerea transferului de melanină către suprafața pielii, păstrând astfel un aspect luminos pe termen lung și controlând producția de sebum.
Îngrijirea scalpului, o prioritate
Scalpul este o extensie a pielii de pe față, așa că nu trebuie să îl neglijăm. Brandurile se concentrează acum tot mai mult pe exfolierea chimică, care este benefică pentru echilibrarea stratului de sebum, desfundarea porilor și prevenirea acneei pe scalp.
Acidul salicilic, care descompune ușor murdăria, uleiul și celulele moarte ale pielii — își face loc în produsele de îngrijire a părului, în special în tratamentele pre-șamponare.
Creșterea sănătoasă a părului începe cu scalpul, deoarece acolo se află foliculii de păr.
Psihodermatologia, știința care prinde aripi
Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, reacționează în mod direct atât la stimulii fizici, cât și la cei emoționali. Psihodermatologia este știința care se ocupă cu relația dintre factorii psihologici și afecțiunile dermatologice.
Așadar, aspectul pielii și bunăstarea mentală merg mână în mână. Acneea, rozaceea și eczema sunt doar câteva dintre afecțiunile dermatologice cunoscute pentru reducerea încrederii și afectarea negativă a bunăstării mentale. Psihodermatologia va deveni o parte integrantă a îngrijirii dermatologice cuprinzătoare. Specialiștii sunt de părere că acceptarea conexiunii dintre pielea noastră și mintea noastră nu este doar un trend de urmărit pentru anul 2024, ci este un pas pozitiv către un tratament mai personalizat și mai eficient.
Pe de altă parte, există o serie de afecțiuni dermatologice care se declanșează din cauza stresului, precum dermatita atopică, acneea, psoriazisul, rozaceea, dermatita seboreică și vitiligo.
Skincare personalizat
Înainte de a începe o rutină de îngrijire, este esențial să identifici care este tipul tău de ten.
Un ten gras se recunoaște cu ușurință după excesul de sebum pe care îl produce și după porii dilatați.
Un ten uscat este tern și se descuamează ușor.
Un ten mixt are exces de sebum în zona T, iar pielea obrajilor are un aspect tern și se descuamează ușor.
Tenul sensibil se irită și se înroșește ușor în fața factorilor externi, fie că vorbim despre vreme sau despre produse cosmetice.
Dacă nu ești sigură de tipul de ten pe care îl ai, poți merge la un cabinet dermatologic, deoarece alegerea unor produse nepotrivite poate agrava problemele actuale ale pielii, pe care încerci să le rezolvi.