Pictura ZHOSTOVO, de la tradiții la Nail-Art

Inspire Manichiură

Trainer-ul nostru, Cristina Popescu, ne prezintă o tehnică inedită și spectaculoasă, pictura Zhostovo. Vă delectăm cu o mică povestioară despre originile picturii și evoluția ei de-a lungul timpului. Lectură plăcută!

În micuța localitate, Zhostovo, situată în regiunea Moscovei, lua naștere, la începutul secolului 19, un curent artistic popular cu tente tradiționale specifice: pictură în stilul unic și inconfundabil ce va primi aceeași denumire cu a sătucului de origine.
Pesemne că în această zonă geografică cu ierni aspre și prelungite, artistul popular a simțit nevoia de a reda din abundență explozii de culoare în buchete florale sofisticate.
Creatorii au aplicat aceste motive florale unice ca stil pe vase și tăvi din metal special tratat, precum și pe emailuri pentru uz casnic și decorativ. În scurt timp s-au dezvoltat manufacturi în zonă, aceste obiecte începând să aibă mare căutare.

3-zhostovo-painting

Spre finalul secolului 19 și la începutul secolului 20, arta Zhostovo a intrat în declin. Ulterior s-a încercat însă readucerea sa în actualitate, iar în prezent există în regiunea respectivă fabrici care produc din nou aceste obiecte.

În ultimul deceniu evoluția fenomenului nail-art a fost una spectaculoasă, în special artiștii plastici fiind cei care au dat tonul unui anumit curent, implementând astfel o multitudine de stiluri. Astfel, arta tradițională Zhostovo a ajuns curând și ea să-și găsească adepți, în rândul nail-artiștilor, care au adaptat elementele specifice pentru a putea fi aplicate prin tehnici de micro-pictura pe unghii.

Impactul a fost unul spectaculos, modelele Zhostovo începând să aibă mare căutare în piața de specialitate.
În esență, realizarea acestui tip de pictură constă în aplicarea pe fond închis la culoare ( preferabil negru) a unor tușe de culoare, pornind de la tonuri închise și continuând cu accente din ce în ce mai deschise, aplicate suprapus. Se folosesc pensule speciale plate, cu vârful ușor rotunjit.

Tehnica e perfect adaptată pentru vopselele acrilice sau pentru geluri color de pictură.

green_first_b

1396264989_454706_70

 

 

 

 

 

 

 

Iată cum se realizează tehnica aceasta în nail art:

  • prin mișcări ferme se pensulează tușe, având pensula încărcată cu una sau chiar două tonuri de culoare concomitent (oarecum asemănător pe alocuri cu tehnică one-stroke). Designul trebuie să respecte specificul originalității, astfel încât florile, frunzele, fructele să fie redate în compoziții tipice ca dispunere, formă și aspect. Tipic acestei tehnici este pornirea inițială de la tonurile cele mai închise pe fiecare element în parte ce este desenat, apoi continuarea în straturi succesive mai deschise la culoare și terminarea cu accentele de lumină ce sunt așezate ultimele. Se admit ușoare conturări în tonuri mai deschise, precum și folosirea la final a unor elemente decorative complementare din auriu.

Trainerii Cupio predau tehnica picturii Zhostovo în cadrul cursurilor de perfecționare nail-art.
În speranța că v-am stârnit curiozitatea dar și interesul, vă așteptăm cu drag și vă dorim deplină inspirație! 🙂

Cu dragoste,

Trainer Cupio,
Cristina Popescu

1 2 3

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN