Când să eviţi aplicarea unghiilor false

Manichiură

Fiecare tehnician stilist-protezist de unghii trebuie să cunoască anumite situaţii în care aplicarea unghiilor false este contraindicată.
Din fericire, cazurile de contraindicaţie a acestor proceduri sunt foarte puţine. Venim însă în ajutorul vostru, enumerându-le mai jos:

1. Infectiile patului unghial, în urma unor traumatisme deschise (unghii deteriorate prin rupere brutală, accidentală) 21152320-729

Este vorba de zone în care ţesutul lezat supurează, prezintă eventual aspect purulent, se simte o creştere a temperaturii locale precum şi pulsul (“unghia zvâcneşte”).

În această categorie amintim şi panaritiile (infecţiile purulente) din zona cuticulei, foarte dureroase, cauzate de stafilococi dobândiţi în special în urma traumatizării zonei respective.
În oricare din aceste situaţii, vă recomand să îndrumaţi clientele spre a urma un tratament corect medicamentos, iar aplicarea unghiilor false se va efectua numai după vindecarea completă a zonei afectate.

2. Identificarea sau suspectarea de către technician a micozei unghiale (ciuperca unghiei, onicomicoza)infectie_unghie

Aspectul unghiei este complet modificat, chiar dacă durerea sau disconfortul lipsesc. Aceasta este mată, alb-gălbuie, prezintă o îngroşare mai evidentă şi o desprindere de pe patul unghial. Uneori, se remarcă o măcinare a unghiei, ea prezentând un aspect făinos sub hiponichiu.

În micozele netratate, se observă contaminarea mai multor unghii, chiar apar situaţii în care mare parte din ţesutul keratinos cade, lăsând patul unghial dezvelit. Aplicarea materialelor de protezare în aceste situaţii este total contraindicată. Vom recomanda consult medical de urgenţă şi tratament susţinut; micozele dispar sub tratament de durată (chiar şi 6 luni), perioadă în care unghia nu trebuie obturată cu niciun material.

3. Adolescentele sub 16 ani

Este bine de ştiut că procesul de maturare fiziologică a unghiilor se definitivează la această vârstă. Aşadar vă sugerez precauţii în procedurile de aplicare gel/acryl în această situaţie, eventual direcţionarea spre o procedură mai “soft”, respectiv ojă semipermanentă (ocazional).

4. Orice manifestare de intoleranţă/alergie depistată de către tehnician la unul din materialele folosite

De regulă, testele speciale în cazul suspectării unor alergii, se efectuează la cabinetele medicale de specialitate. Dacă observăm, în jurul unghiilor, zone înroşite, clienta plângându-se de mâncărimi, vezicule sau pustule, piele cu aspect de eczemă, imediat după ce i s-au aplicat unghii false, vom îndepărta cât mai repede materialul respectiv şi îi vom recomanda consult/tratament. În cazul în care analizele confirmă alergie la unul dintre produsele folosite de noi, nu vom repeta procedura cu acesta. În marea lor majoritate, materialele produse de noi sunt hipoalergene şi testate clinic.

5. Unghii cu melanom

Este un caz extrem de rar, melanomul fiind o formă de cancer cutanat invaziv, foarte grav; unghia prezintă o dungă images (1)verticală neagră, de la cuticulă până la varf, bine delimitată, subţire. Aspectul poate fi uşor confundat cu o banală vânătaie, însă dacă, din nefericire, vă întâlniţi cu o asemenea situaţie, trebuie să refuzaţi aplicarea oricărui material şi să îndrumaţi urgent persoana la consult de specialitate.

În speranţa că v-am fost de ajutor cu aceste sfaturi, vă doresc spor la lucru, deplină responsabilitate în tot ceea ce faceţi şi…inspiraţie deplină pentru unghii ideale! 🙂

Cristina Popescu, Trainer Cupio®

Ți-a plăcut articolul? Nu-l păstra doar pentru tine #SharingIsCaring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VEZI ARTICOLE SI DIN